Υπηρεσιακοί παράγοντες σε κυβερνητικές θέσεις: Να παγιωθεί (και) στο ΥΝΑΝΠ (;).

Η επιλογή πρώην ανώτατου υπηρεσιακού παράγοντα, ως Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής της υπηρεσιακής Κυβέρνησης Ι. Σαρμά, επανέφερε στο προσκήνιο το μοτίβο που για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στο διοικητικό φορέα της εμπορικής ναυτιλίας το 1994 [Αρχ/ρχος ΛΣ (εα) Διαμαντής Μανός ως Γ.Γ. ΥΕΝ επί υπουργίας Γ. Κατσιφάρα] και επαναλήφθηκε το 2013 επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη [Επίτιμος Αρχηγός ΛΣ Ναύαρχος ΛΣ (εα) Αθανάσιος Μπούσιος ως ΓΓ ΥΝΑΝΠ].

Η θητεία αμφότερων των υπηρεσιακών παραγόντων αξιολογείται ως επιτυχημένη, επιβεβαιώνοντας άλλωστε το λόγο της επιλογής τους, αφού κατείχαν όλα τα εχέγγυα να επιτύχουν.

Και, ποια ήταν τα εχέγγυα αυτά;  Πρώτο απ’ όλα, η προέλευσή τους από τα «σπλάχνα» του εποπτευόμενου φορέα και, δεύτερο, αλλά και σπουδαιότερο, ότι πρόκειται για πρόσωπα που, εξ «απαλών ονύχων» γνωρίζουν τις λειτουργίες και τις «ευαισθησίες» των φορέων, ώστε σε δύσκολες περιόδους να αξιοποιήσουν υπηρεσιακές διαλειτουργικότητες για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους, πάντοτε προς όφελος της νομιμότητας και της ασφάλειας.  Τα ίδια, δηλαδή, εχέγγυα που απαντώνται στο πρόσωπο του νυν επικεφαλής του ΥΝΑΝΠ.

Το μοτίβο που πρωτοεγκαινιάστηκε στο ΥΕΝ το 1994 επεκτάθηκε και διαδόθηκε, ώστε σήμερα να εφαρμόζεται σε όλα τα Υπουργεία που χειρίζονται ζητήματα εσωτερικής, εθνικής και εξωτερικής ασφάλειας.

Στο ΥΝΑΝΠ θεωρούμε ότι το μοντέλο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά (όχι περιστασιακά), ώστε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις θαλάσσιες ζώνες εθνική δικαιοδοσίας να τις διαχειρίζονται πεπειραμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα, ενώ οι στρατηγικές θαλάσσιας ασφάλειας να εφαρμόζονται με συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου, πάντοτε βέβαια υπό επίβλεψη και την καθοδήγηση της εκάστοτε εκλεγμένης πολιτικής διακυβέρνησης του τόπου μας.

Η παραπάνω «συνταγή» έχει, πλέον, «τριτώσει» στο ΥΝΑΝΠ.  Μήπως ήρθε ο καιρός να μονιμοποιηθεί αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές;  Άλλωστε, πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 36 του ν. 4622/2019 για το “Επιτελικό Κράτος”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Youth Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τους δικαιούχους και τη διαδικασία – Πότε καταβάλλεται, πού εξαργυρώνεται

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Πιο αναλυτικά, στους 69.825 ανήλθαν οι νέοι 18 ετών που υπέβαλαν τη σχετική

Oι «Denial» S-400 στο επίκεντρο της «Ramstein Flag 24» και ο περίεργος ρόλος της Τουρκίας

*Του Κώστα Σαρικά Σενάρια καταστολής της αεράμυνας της Ρωσίας με έμφαση στα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 αναμένεται να βρεθούν  στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο. Ο σχεδιασμός της «Ramstein Flag

Red Arrows: Οι Βρετανοί πιλότοι «έκλεψαν τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς τους [pics, vid]

Το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), «έκλεψε τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια σημερινής αεροπορικής επίδειξης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου. Όπως συνηθίζουν άλλωστε, τα «Κόκκινα Βέλη» της ιστορικής RAF κατάφεραν να

Μέσι: Η διάσημη χαρτοπετσέτα που άλλαξε τη ζωή του Αργεντινού πωλήθηκε για αστρονομικό ποσό

Η τεράστια ιστορία του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2000, στο τραπέζι ενός τένις κλαμπ. Τότε ήταν που οι Καταλανοί δεσμεύθηκαν να κάνουν δικό τους τον Αργεντινό, σε ηλικία 13 ετών. “Στην Βαρκελώνη στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 παρόντος του Μινγκέλα και

Μετάβαση στο περιεχόμενο