Εργαζόμαστε 177 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων και εισφορών – Τι δείχνει η έρευνα του ΚΕΦιΜ

Επτά ημέρες λιγότερες εργάσθηκαν οι πολίτες για φόρους και εισφορές το 2023 σε σχέση με το 2022 λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας του ΚΕΦίΜ.

Όπως επισημαίνεται, για  177 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι πολίτες το 2023, προκειμένου να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος. Ως εκ τούτου, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, δηλαδή 7 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022. Την ημέρα αυτή οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους, έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Αναλυτικά, τα επικαιροποιημένα στοιχεία – δεδομένα του περασμένου έτους μετακίνησαν τελικώς την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό (στις 177 ημέρες αντί των 171). Η διόρθωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων, διευκρινίζουν από το Κέντρο.

Το έλλειμμα 

Πάντως, αν συνυπολογισθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο, σύμφωνα με το Κέντρο, αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, και πάλι 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

Επιπροσθέτως, τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται, κατ’ εκτίμησιν, κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.

Η δήλωση του διευθυντή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας  είπε πως : «Το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων».

«Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024» συμπλήρωσε ο κ. Ρώμπαπας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποσειδώνια 2024: Στην Ελλάδα η ελίτ της διεθνούς ναυτιλίας

Στα Ποσειδώνια 2024, την κορυφαία ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024 στο Athens Metropolitan Expo, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας και εξειδικευμένα στελέχη θα αναλύσουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων του κλάδου.

ΠΑ.Σ.Ε.Σ.: «Μετά από 5 έτη που είστε κυβέρνηση δεν δεχόμαστε το υπάρχει χρόνος»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, προτού «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» αντιλαμβάνεται πλέον και ο πιο δύσπιστος στρατιωτικός για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. να τοποθετηθεί στη Βουλή για το τρέχον νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ. Δεν «στέγνωσε το μελάνι» ακόμα από το σχετικό έγγραφό μας

IMO: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία

Στις 18 Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία. Tην ημέρα αυτή εορτάζεται η παρουσία των γυναικών στον κλάδο και αποβλέπει στην είσοδο, την παραμονή και τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη απασχόληση των γυναικών στο ναυτιλιακό κλάδο. Στοχεύει,

Μετάβαση στο περιεχόμενο