Εαρινή Ισημερία 2024: Μπήκε και επίσημα σήμερα η άνοιξη!

Μπήκε και επίσημα σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 05:06 το πρωί, η άνοιξη καθώς διανύουμε την εαρινή ισημερία. Πρόκειται για το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Τι είναι η εαρινή ισημερία

Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.

Από την ισημερία και μετά, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, για αυτό καλείται φθινοπωρινή.

Η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Η Ελλάδα δεν έχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα σήμερα

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η μέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα όπου υπάρχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα.

Η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όσες βρίσκονται είτε πάνω – όπως η χώρα μας – είτε κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

9 Μαΐου 2024: Ημέρα της Ευρώπης

Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα

Μεταναστευτικό: Μείωση άνω του 50% στους διαμένοντες στις 5 δομές του Ανατ. Αιγαίου στο 4μηνο

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς σημειώθηκε νέα μείωση στον  αριθμό των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας-αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο εν λόγω πληθυσμός από 23.245 τον Μάρτιο, μειώθηκε κατά

Βόλος: Έσκασε πυροσβεστήρας στα χέρια νεαρού – Βρέθηκε στη θάλασσα από την πίεση – ΒΙΝΤΕΟ

Παραλίγο τραγωδία στο Βόλο, όταν έσκασε πυροσβεστήρας στα χέρια νεαρού στο λιμάνι της πόλης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το magnesianews.gr, ο νεαρός περιεργάζονταν έναν πυροσβεστήρα που έχει τοποθετηθεί για τα σκάφη και αυτός έσκασε με εκκωφαντικό θόρυβο. Ο άντρας από την πίεση και στην προσπάθειά

Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 12,2% τη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας το 2023

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν χρόνο με τον χρόνο και ειδικότερα από το 2017 να αυξάνουν τη χρηματοδότηση τηw ελληνόκτητης ναυτιλίας.   Σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin Research oι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τη μόνη ομάδα που παρουσιάζει αύξηση, κατά 12,25%

Μετάβαση στο περιεχόμενο