Πώς και πότε θα ψηφιοποιηθούν οι συντάξεις του ΕΦΚΑ

Ψηφιακά και αυθημερόν θα εκδίδονται οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2026 με αρχές του 2027. Με αυτόν τον στόχο προχωρά η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων ώστε να καταστεί δυνατή η απονομή της οριστικής σύνταξης μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί τα ένσημα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση ενσήμων ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ.

Οι χρόνοι ασφάλισης που περνούν από το χαρτί σε ψηφιακή μορφή, αποτελούν το κύριο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει εισφορές και δικαιούνται την έκδοση της σύνταξής τους.

Στο επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.

Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων χρηματοδοτείται με 14,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των ψηφιακών αρχείων τον Σεπτέμβριο του 2025.Το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση, 10,7 εκατ. σελίδων έγχαρτου αρχείου.

Για τα υπόλοιπα ταμεία με πιο “βαριά” αρχεία αποτελούμενα από 42,7 εκατ. σελίδες ενσήμων όπως το ΙΚΑ, και το ΕΤΕΑΕΠ, με τα εντασσόμενα σε αυτούς τους φορείς μικρότερα ταμεία, ο ΟΑΕΕ, και μέρος του αρχείου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα η ψηφιοποίηση γίνεται με χρηματοδότηση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του ψηφιακού αρχείου για αυτά τα ταμεία είναι ο Δεκέμβριος του 2025.

Πέραν της ψηφιοποίησης των ενσήμων για τους χρόνους ασφάλισης πριν το 2002, ο ΕΦΚΑ δημιουργεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 και θα επιτρέπει στο ταμείο να βλέπει τα πάντα σχετικά με τα ένσημα, τις εισφορές, τα χρέη και τις συντάξεις για κάθε ασφαλισμένο.

Οι χρόνοι αναμονής πάντως όπως και οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί. ΟΙ απλές συνάξεις, χωρίς διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, βγαίνουν μέσα σε 4 ως 6 μήνες.

Πρόβλημα υπάρχει όμως σε πολλά μικρά ταμεία που δεν έχουν καταχωρημένα όλα τα ένσημα των ασφαλισμένων και σε αυτές τις περιπτώσεις η έκδοση σύνταξης καθυστερεί, ενώ αν μεσολαβεί και διαδοχική ασφάλιση η αναμονή περνάει και τον ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου ο ΕΦΚΑ είχε σε λίστα αναμονής λίγο πάνω από 20.000 συνταξιούχους για κύρια σύνταξη με καθυστερήσεις άνω και των 12 μηνών. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς στη λίστα αναμονής είναι πάνω από 40.000 εκ των οποίων οι 35.000 έχουν προοπτικές έκδοσης ενώ οι υπόλοιπες είναι άγνωστο αν θα βγουν διότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χρόνους ασφάλισης που έχουν μεν διανυθεί αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί στα ταμεία.

Του Κώστα Κατίκου

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειριστικό smartphone

Είχα ακούσει για χειριστικούς ανθρώπους, για χειριστικό τηλέφωνο δεν είχα ξανακούσει. «Ακόμα δεν πήγες για περπάτημα;» επέμενε. «Σήκω! Εκανα μια μικρή επέμβαση, η οποία όμως απαιτούσε αρκετές ημέρες ανάρρωσης. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να μείνω στο σπίτι και να αποφύγω την

Απονομή Πτυχίων στους νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (Paris MoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., η τελετή απονομής πτυχίων στους είκοσι οκτώ (28) νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (ParisMoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων (Σ.ΕΠ.Α.Π.), παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

C-390 Millennium: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της συμφωνίας το φθινόπωρο – Νέα εποχή στις αερομεταφορές της Πολεμικής Αεροπορίας

Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ του προγράμματος απόκτησης των τριών πρώτων μεταφορικών αεροσκαφών C-390 Millennium, με option για ακόμη τρία, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο μεγάλο πολιτικό βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο το

ΓΕΣ: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο στην Παναγιά

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΑΑΜ Αντιστράτηγου Δημήτριου Βακεντή και του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Παναγιώτη Λυμπερέα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΠΑΝΑΓΙΑ», στη μικρόνησο Παναγιά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ. Το