Στυλιανίδης: Συνεχής αγώνας για έλεγχο των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σύνδεση ακόμα και του τελευταίου νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, η συνολική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε από 90 εκατομμύρια το 2019 σε 154 φέτος

Σταθερές και ελαφρά μειούμενες είναι οι τιμές στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων και αυξημένες στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές συνδέσεις δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να επεκτείνουν τις ειδικές εκπτώσεις και προσφορές.

Σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σύνδεση ακόμα και του τελευταίου νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, η συνολική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε από 90 εκατομμύρια το 2019 σε 154 φέτος.

Για την προσπάθεια να επεκταθούν οι ειδικές εκπτώσεις και προσφορές δήλωσε ότι «γίνεται παράλληλα διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εναρμονιστεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα και στις μηχανές, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία ζήτησε στενότερη συνεργασία και τη διερεύνηση συγκεκριμένης καταγγελίας για ενδεχόμενη παράνομη συμπεριφορά (εναρμονισμένες πρακτικές κ.α.).

Ωστόσο, σημείωσε για την προοπτική πλαφόν, σημείωσε: «Με την ιδιότητα μου ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα κρούσεις στην DG Competition και σας ομολογώ ότι είναι απογοητευτικές οι ενδείξεις για να μπορέσω να προχωρήσω ή εγώ ή ο Υπουργός Οικονομικών σε πλαφόν».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως καθοριστική τη συμβολή του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο σχεδιάζεται προσεκτικά και τις προσεχείς ημέρες θα λειτουργήσει πλήρως και δημόσια. Κατέθεσε μάλιστα στα Πρακτικά και πρόσφατη Έκθεση, που έχει τη μορφή Εβδομαδιαίου Δελτίου Τύπου, στην οποία καταγράφονται οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές ναύλων και οι μέγιστες τιμές αυτών σε ενδεικτικές συνδέσεις, για το διάστημα από 03.06.2024 έως 09.06.2024.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν υποχρέωση ενημέρωσης του Υπουργείου, εντός 3 ημερών, για κάθε αναπροσαρμογή των τιμών και για την εφαρμογή των ανώτατων τιμών στις άγονες γραμμές. Στα πλαίσια δε του ελέγχου της υποχρέωσής τους αυτής από 01/06/24 έως 19/07/24 έγιναν 1.456 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 21 περιπτώσεις αντικανονικότητας.

Ο Υπουργός παρατήρησε πάντως πως από πλευράς συνθηκών ανταγωνισμού η ελληνική αγορά δεν ανήκει ακόμα στις ώριμες αγορές. Όπως επισήμανε «είναι παρατηρημένο εδώ και πολλά χρόνια πως σε όλους τους διαγωνισμούς δεν προσέρχονται ξένες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει λόγω μικρών περιθωρίων για κέρδος, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων των ελληνικών θαλασσών».

Και κατέληξε: «Οφείλουμε να λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι μιας γενιάς που έζησε τι σημαίνει σοβιετικό μοντέλο και υπαρκτός σοσιαλισμός. Υπάρχει ενδεχόμενο αν περάσουμε σε μια τέτοια λογική και να έχουμε πλαφόν για όλα, να καταλήξουμε να ελέγχουμε την αισχροκέρδεια αλλά να μην έχουμε προϊόντα. Κι εγώ ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν θέλω ποτέ να δω νησιά να μην έχουν διασυνδεσιμότητα ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ούτε και με τα άλλα νησιά».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειριστικό smartphone

Είχα ακούσει για χειριστικούς ανθρώπους, για χειριστικό τηλέφωνο δεν είχα ξανακούσει. «Ακόμα δεν πήγες για περπάτημα;» επέμενε. «Σήκω! Εκανα μια μικρή επέμβαση, η οποία όμως απαιτούσε αρκετές ημέρες ανάρρωσης. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να μείνω στο σπίτι και να αποφύγω την

Απονομή Πτυχίων στους νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (Paris MoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., η τελετή απονομής πτυχίων στους είκοσι οκτώ (28) νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (ParisMoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων (Σ.ΕΠ.Α.Π.), παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

C-390 Millennium: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της συμφωνίας το φθινόπωρο – Νέα εποχή στις αερομεταφορές της Πολεμικής Αεροπορίας

Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ του προγράμματος απόκτησης των τριών πρώτων μεταφορικών αεροσκαφών C-390 Millennium, με option για ακόμη τρία, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο μεγάλο πολιτικό βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο το

ΓΕΣ: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο στην Παναγιά

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΑΑΜ Αντιστράτηγου Δημήτριου Βακεντή και του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Παναγιώτη Λυμπερέα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΠΑΝΑΓΙΑ», στη μικρόνησο Παναγιά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ. Το