Ο μύθος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Πέντε φορές, με τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, ορκίστηκε στη θέση υπουργού Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη. Επί υπουργίας του εξαρθρώθηκαν οι οργανώσεις ΕΛΑ και Επαναστατικός Αγώνας. Τον συνοδεύει πια ένας πραγματικός μύθος όσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία. Η βόμβα που έσκασε αυτές τις μέρες στα χέρια τρομοκρατών στους Αμπελοκήπους τον ενισχύει

Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 2002 μια βόμβα έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού την ώρα που ετοιμαζόταν να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο της έκρηξης ήταν οι προσκεκλημένοι σε έναν γάμο που γινόταν στον Άγιο Σπυρίδωνα. Βρήκαν έναν νεαρό να σφαδάζει μέσα στα αίματα και με τρία δάκτυλα κομμένα, και έναν άλλον να απομακρύνεται τρέχοντας.

Η Αστυνομία και το Λιμενικό, που έφτασαν ταυτόχρονα, άνοιξαν ένα σακ βουαγιάζ που βρισκόταν στο σημείο, για να βρουν μέσα δυο χειροβομβίδες και ένα περίστροφο. Λίγο αργότερα βρίσκουν άθικτο πίσω από το εκδοτήριο και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό. Κατάλαβαν αμέσως ότι το περιστατικό δεν αφορούσε μπράβους της νύχτας, αλλά ήταν πολύ πιο σοβαρό.

Το 2002 δεν υπήρχε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Υπήρχε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο οποίος εκείνο το βράδυ βρισκόταν στην εκλογική του περιφέρεια, την Ημαθία. Λεγόταν Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το πρώτο ενημερωτικό τηλεφώνημα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τον υπουργό ήταν ότι «έχουμε την έκρηξη μιας βόμβας», αλλά το δεύτερο, μία ώρα αργότερα, ήταν «κύριε υπουργέ, βρήκαμε ρολόγια».

Στην ορολογία της Αστυνομίας, η λέξη «ρολόγια» ήταν συνώνυμο με την επαναστατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ήδη υπουργός Δημόσιας Τάξης από το 1999, όταν ο πρωθυπουργός Σημίτης τον είχε πάρει από το υφυπουργείο Εμπορίου και τον είχε τοποθετήσει στην… ηλεκτρική καρέκλα.

Τον θεωρούσαν ήδη επιτυχημένο, έχοντας βελτιώσει την αποδοτικότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα καθημερινής αστυνόμευσης, το μεγάλο αγκάθι όμως παρέμενε η δράση της «17 Νοέμβρη». Ήταν μια οργάνωση με τρομερή δράση. Από το 1975, που πρωτοεμφανίστηκε, είχε ήδη στο ενεργητικό της 23 δολοφονίες, 4 απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις, ληστείες τραπεζών, κλοπές όπλων και επιθέσεις με ρουκέτες.

Σε δύο χρόνια η χώρα θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ύπαρξη μιας ασύλληπτης οργάνωσης με τέτοια δράση υπονόμευε το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για μια διεθνή εκδήλωση τέτοιου μεγέθους. Ειδικά μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα Στίβεν Σόντερς στη λεωφόρο Κηφισίας το 2000, υπήρχε διάχυτη μουρμούρα στη ΔΟΕ και στον διεθνή Τύπο.

Παρά την κούρασή του εκείνο το βράδυ, ο Χρυσοχοΐδης καβάλησε το αυτοκίνητό του και οδηγώντας ο ίδιος με ιλιγγιώδη ταχύτητα επέστρεψε στην Αθήνα. Εξω από τη Λαμία τον σταμάτησε ένα μπλόκο της Τροχαίας. Το μηχάνημα είχε καταγράψει το Audi να τρέχει με ακριβώς 200 χιλιόμετρα. Η οργή των τροχονόμων για τον επικίνδυνο οδηγό μετατράπηκε σε έκπληξη μόλις τον αναγνώρισαν. Του ευχήθηκαν «καλό δρόμο» και εκείνος μάρσαρε ξανά και εξαφανίστηκε.

Έφτασε Αθήνα ξημερώματα. Ήδη τα εργαστήρια είχαν αναγνωρίσει το περίστροφο που βρέθηκε στον σάκο του τραυματία. Ανήκε στον δολοφονημένο από τη «17 Νοέμβρη» αστυφύλακα Χρήστο Μάτη. Ήταν πια φανερό ότι βρίσκονταν στα ίχνη της πιο δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην ελληνική Ιστορία.

Ο Σάββας Ξηρός, ήδη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, άρχισε να «κελαηδάει». Από την έρευνα στο σπίτι του οδηγήθηκαν στις δύο γιάφκες, της οδού Πάτμου και της οδού Δαμάρεως. Έμαθαν επίσης ότι ο άνθρωπος που έφυγε από το σημείο της έκρηξης λεγόταν Δημήτρης Κουφοντίνας και ότι αρχηγός ήταν κάποιος Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Σε μία εβδομάδα όλα είχαν τελειώσει, τα μέλη της φοβερής οργάνωσης είχαν συλληφθεί. Μάθαμε ότι ύστερα από κάθε δολοφονία μαζεύονταν στο ζαχαροπλαστείο «Χαρά» στην Πατησίων για συζήτηση και γαλακτομπούρεκο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγινε ο ήρωας εκείνου του καιρού των αποκαλύψεων που άφησαν εμβρόντητη την ελληνική κοινή γνώμη.

Έκτοτε ο Μιχάλης έγινε ένα είδος μόνιμου υπουργού Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη. Τέσσερις φορές, με τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, ορκίστηκε στη θέση αυτή. Επί υπουργίας του εξαρθρώθηκαν επίσης οι τρομοκρατικές οργανώσεις ΕΛΑ και Επαναστατικός Αγώνας. Μια φορά τη γλίτωσε, όταν οι τρομοκράτες έστειλαν παγιδευμένο φάκελο στο γραφείο του, που ανατινάχτηκε και σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη.

Τον Χρυσοχοΐδη συνοδεύει πια ένας πραγματικός μύθος όσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία. Η βόμβα που έσκασε αυτές τις μέρες στα χέρια τρομοκρατών στους Αμπελοκήπους τον ενισχύει. Είναι λες και ο Μιχάλης συνωμοτεί με τις βόμβες των τρομοκρατών, για να σκάσουν στα χέρια των κατασκευαστών τους…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο