Το Charlie Hebdo στο εδώλιο…

…για δυσφήμηση του Ερντογάν…
Δικαστήριο στην Άγκυρα πραγματοποίησε την πρώτη ακρόαση σε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης με κατηγορούμενο το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.
Όπως…μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση σε βάρος της γενικής διευθύντριας έκδοσης του περιοδικού Julin Serignac, του αρχισυντάκτη Gerard Biard, του εκτελεστικό διευθυντή Laurent Sourisseau και της σκιτσογράφο Alice Petit, με το αιτιολογικό ότι τον προσέβαλαν με μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo.
 Το τεύχος κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, με μια λεζάντα που έγραφε: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, έχει πολλή πλάκα».
Οι δικηγόροι του Ερντογάν κατέθεσαν αμέσως μήνυση και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι το Charlie Hebdo επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο και ότι η γελοιογραφία πρέπει να θεωρείται εκτός των ορίων της ελευθερίας του λόγου.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει στο κατηγορητήριο ότι η εν λόγω γελοιογραφία ήταν χυδαία, προσβλητική, επιθετική και υποτιμητική.
«Εννοείται ότι η καρικατούρα δεν ήταν εντός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης και ότι προετοιμάστηκε με σαφή και ρητό σκοπό να βλάψει την αξιοπρέπεια, την τιμή και την αξιοπρέπεια του Προέδρου», είπε ο εισαγγελέας.
Το δικαστήριο θα βρει τις διευθύνσεις των συντακτών του Charlie Hebdo και θα απαιτήσει τις απολογίες τους. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε να διεξαχθεί την 1η Ιουνίου 2022.
«Αυτοί οι επικίνδυνοι εγκληματίες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια», ανέφερε το περιοδικό σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του την ημέρα της ακρόασης. «Ο εφιάλτης του Midnight Express κρέμεται πάνω από το Charlie Hebdo».
Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης: «Είναι περιττό να πούμε ότι το σκίτσο της Άλις δεν έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να γελάσει. Κρίμα! Στο περιοδικό  είχαμε υποθέσει ότι ο Ρετζέπ, ένας αυταρχικός δημόσια άνθρωπος, θα ήταν τουλάχιστον χαρούμενος στην ιδιωτική ζωή, χιουμοριστικός και παιχνιδιάρης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιοδικό «απαντούσε μόνο στην ειδησεογραφική επικαιρότητα που τότε παρουσίαζε τον Ερντογάν ως πρόεδρο που δεν ήταν πολύ συνεργάσιμος σε διπλωματικό επίπεδο», σχετικά με τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του δασκάλου Samuel Paty από ένα μέλος του ISIS.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο