ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις περιορίζουν την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα-Ινδία

Τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια θα προμηθεύονται περισσότερο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική, αυξάνοντας τις τιμές και το κόστος μεταφοράς, καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων παραγωγών και πλοίων περιορίζουν τις προμήθειες στους κορυφαίους πελάτες της Μόσχας, εκτιμούν έμποροι και αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου Gazprom Neft και Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας στα έσοδα που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Πολλά από τα δεξαμενόπλοια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν πετρέλαιο στην Ινδία και την Κίνα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις και το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά χωρών το 2022 μετέφεραν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Ορισμένα δεξαμενόπλοια έχουν επίσης μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο επίσης υπόκειται σε κυρώσεις.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα πληγούν σοβαρά από τις νέες κυρώσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή διύλισης στο μέλλον, δήλωσαν δύο κινεζικές εμπορικές πηγές. Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των νέων πλοίων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, τα 143 είναι πετρελαιοφόρα που διακίνησαν πέρυσι περισσότερα από 530 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού, περίπου το 42% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών αργού της χώρας, ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευματικών μεταφορών της Kpler, Matt Wright.

Από αυτά, περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια μεταφέρθηκαν στην Κίνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου πήγε στην Ινδία, πρόσθεσε.

Για τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, οι εισαγωγές ρωσικού αργού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 1,764 εκατομμύρια bpd, ή 36% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας. Ο όγκος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω αγωγών, αυξήθηκε κατά 2% σε 99,09 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (2,159 εκατομμύρια bpd), ή το 20% των συνολικών εισαγωγών της, κατά την ίδια περίοδο.

Οι εισαγωγές της Κίνας είναι κυρίως ρωσικό αργό ESPO Blend, που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, ενώ η Ινδία αγοράζει κυρίως πετρέλαιο Urals.

Η αναλύτρια της Vortexa Emma Li δήλωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού ESPO Blend θα σταματούσαν αν οι κυρώσεις επιβάλλονταν αυστηρά, αλλά αυτό θα εξαρτιόταν από το αν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα άρει το εμπάργκο και επίσης αν η Κίνα αναγνώριζε τις κυρώσεις.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

 Οι νέες κυρώσεις θα ωθήσουν την Κίνα και την Ινδία να επιστρέψουν στην αγορά πετρελαίου που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και να αναζητήσουν μεγαλύτερη προσφορά από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική, ανέφεραν οι πηγές.

Οι τιμές spot για τις ποιότητες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Βραζιλίας έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, καθώς οι προμήθειες ρωσικού και ιρανικού πετρελαίου περιορίστηκαν και έγιναν πιο ακριβές, πρόσθεσαν.

«Ήδη, οι τιμές αυξάνονται για τις ποιότητες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε Ινδός αξιωματούχος διύλισης πετρελαίου.«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πάμε για πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή. Ίσως χρειαστεί να πάμε και για αμερικανικό πετρέλαιο».

Το  Reuters αναφέρει επίσης ότι οι κυρώσεις στις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες πετρελαίου θα ωθήσουν τη Ρωσία να τιμολογήσει το αργό της κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ώστε η Μόσχα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί δυτικές ασφάλειες και δεξαμενόπλοια.

Ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group, δήλωσε σχετικά: «Τα ινδικά διυλιστήρια, οι κύριοι αποδέκτες του ρωσικού αργού, είναι απίθανο να περιμένουν να το μάθουν και θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο αργό της Μέσης Ανατολής και στο αργό της Ατλαντικής Λεκάνης που σχετίζεται με το Dated-Brent.

«Η ισχύς του δείκτη αναφοράς του Ντουμπάι μπορεί μόνο να αυξηθεί από εδώ και πέρα, καθώς είναι πιθανό να δούμε επιθετικές προσφορές για φορτία φόρτωσης Φεβρουαρίου από φορτία όπως το Ομάν ή το Μούρμπαν, οδηγώντας σε στενότερη διαφορά Brent/Ντουμπάι», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλλε κυρώσεις σε περισσότερα πλοία που διακινούν ιρανικό αργό εν όψει της αυστηρότερης δράσης που αναμένεται από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, οδηγώντας τον Όμιλο Λιμένων Shandong να απαγορεύσει στα δεξαμενόπλοια που έχουν υποστεί κυρώσεις να προσεγγίζουν τα λιμάνια του στην ανατολική κινεζική επαρχία.

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα, ο κύριος αγοραστής ιρανικού αργού, θα στραφεί επίσης σε βαρύτερο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και πιθανότατα θα μεγιστοποιήσει την απορρόφηση καναδικού αργού από τον αγωγό Trans-Mountain, δήλωσε ο Tchilinguirian.

Πηγή: Reporter.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο

Ισημερινός: Ολόκληρος αλιευτικός στόλος παρανάλωμα του πυρός

Περισσότερα από 20 σκάφη τυλίχθηκαν στις φλόγες με αρκετούς τραυματίες από τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι Μάντα του Ισημερινού. Βάρκες εκρήγνυνται αλυσιδωτά και πυκνά σύννεφα καπνού γεμίζουν τον αέρα στο αλιευτικό κέντρο που ονομάζεται και «Παγκόσμια πρωτεύουσα του Τόνου». Devastador panorama en

«Odin»: Η επιχείρηση «αστραπή» για τη σύλληψη του 37χρονου στην Κρήτη – Η εκπαίδευση στη Μαλαισία, οι διασυνδέσεις και τα σχέδια για βόμβα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ μετά τη σύλληψη 37χρονου Παλαιστίνιου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο οποίος κατηγορείται για «ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, λήψη εκπαίδευσης, ταξίδι και σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών». Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο προετοιμασίας επίθεσης

Πόλη του Μεξικού: Γιγαντιαίο «ανθρώπινο κύμα» με φόντο το Μουντιάλ και στόχο ρεκόρ Γκίνες

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, χιλιάδες κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική λεωφόρο Paseo de la Reforma, επιχειρώντας να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο οργανωμένο «ανθρώπινο κύμα» στον κόσμο. Η συγκεκριμένη κίνηση, που πρωτοεμφανίστηκε στο Παγκόσμιο