Το Δημοκρατικό Μανιφέστο προκαλεί σεισμό- Από τη δίκη των επτά στη Λαμία στη Δίκη των Έξι από το Στρατοδικείο

Ήταν το Δημοκρατικό Μανιφέστο που προκάλεσε σεισμό στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

 

Το βιογραφικό του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ήταν πλούσιο: πολιτικός επιστήμων, κοινωνιολόγος με σπουδές στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τη Φιλοσοφία και τη Νομική στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Βερολίνου, του Λονδίνου και του Παρισιού. Ο Παπαναστασίου έλαβε το προσωνύμιο Πατέρας της Δημοκρατίας, εγκαθιδρύοντας πολίτευμα Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα κηρύσσοντας έκπτωτη τη μοναρχία.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπηρέτησε την πολιτική στην Ελλάδα ως Πρωθυπουργός (12 Μαρτίου – 25 Ιουλίου του 1924 και 26 Μαΐου – 5 Ιουνίου του 1932), υπουργός και βουλευτής· ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές πολιτικούς της Ελλάδας, που όμως κράτησε αποστάσεις από τον Κομμουνισμό. Στις 12/03/1924, ο Παπαναστασίου, σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου του 1922, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου δημοσίευσε σε δυο εφημερίδες της Αθήνας το Δημοκρατικό Μανιφέστο του προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη. Το κείμενο εξαπέλυε ευθείες βολές στους φιλομοναρχικούς πολιτικούς και τις Κυβερνήσεις τους που τελικά λίγους μήνες μετά οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αποτέλεσμα άμεσο; Ο Γούναρης διέταξε να συλληφθούν ο Παπαναστασίου και οι έξι που συνυπέγραφαν το Μανιφέστο! Δολοφονήθηκε ο Ανδρέας Καβαφάκης, ο χαρακτηρισμένος ως βενιζελικός δημοσιογράφος-εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», μιας από τις δυο εφημερίδες που δημοσιεύσαν το Μανιφέστο. Στις 10 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε δίκη στη Λαμία κατά την οποία ξεχώρισε με την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισής τους που άκουγε στο όνομα Γεώργιος Παπανδρέου! Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων, αλλά η οργή για τη μοναρχία και τους εκπροσώπους της όχι μόνο δεν φυλακίστηκε, αλλά θέριεψε.

Ο Παπαναστασίου έγραφε ανάμεσα στα πολλά άλλα στο Δημοκρατικό Μανιφέστο του: «Η Ελλάς είναι δημιούργημα του πνεύματος, των μόχθων και των αγώνων των τέκνων της. Δεν είναι βασιλικόν τιμάριον και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτόν να θυσιασθεί και το ελάχιστον τμήμα της, χάριν προσωπικών βασιλικών συμφερόντων».

Ο Δημήτριος Γούναρης, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των« επτά» υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη έχοντας τη στήριξη της Βουλής και τον Οκτώβριο του 1922 οδηγήθηκε κατηγορούμενος στην περιβόητη Δίκη των Έξι, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 28 Νοεμβρίου πριν συμπληρωθούν καλά καλά εννιά μήνες από το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Παπαναστασίου και τη δίωξή του.

Επίσης σαν σήμερα…

  • 1541: Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια ιδρύει την πόλη Σαντιάγο στη Χιλή.
  • 1944: Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με πάνω από 4.000 ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου νεκρούς.
  • 1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα και αντιπροσώπων του Ε.Α.Μ.
  • 1993: Ένα από τα πιο αποτρόπαια και απίστευτα εγκλήματα στην Ιστορία, συντελείται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, καθώς ο 2χρονος Τζέιμς Μπάλτζερ κακοποιείται και δολοφονείται στις ράγες τρένου. Οι δύο δολοφόνοι ήταν οι δεκάχρονοι Τζον Βέναμπλς και Ρόμπερτ Τόμσον.

 

Infographic: Σαν σήμερα 12 Φεβρουρίου/ethnos.gr
Infographic: Σαν σήμε

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιούχοι: Έως και 45% οι απώλειες στις συντάξεις – Η 13η επιστρέφει μόλις το 8,33%

Έως και 45% εκτιμούν οι οργανώσεις των συνταξιούχων ότι ανέρχονται οι απώλειες στις αποδοχές τους, ως αποτέλεσμα τριών διαδοχικών κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων την περίοδο 2010-2018, όταν επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις στις συντάξεις, με τους συνταξιούχους να σηκώνουν το

Ηράκλειο: Διεθνές κύκλωμα πίσω από τη βαλίτσα με τα 20 κιλά χασίς – Στον Εισαγγελέα η 22χρονη Ισπανίδα

Ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών θα οδηγηθεί σήμερα η 22χρονη Ισπανίδα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με μία μεγάλη βαλίτσα την οποία είχε παραδώσει στις αποσκευές του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και περιείχε Skunk, προερχόμενο από υδροπονική καλλιέργεια, η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 80 χιλιάδες ευρώ, όπως

Η ανακοίνωση του λιμενικού για το κοριτσάκι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πολύχρονο- Συνελήφθη η μητέρα της- Πως έγινε το περιστατικό

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα, σε παραλία του Πολύχρονου χωρίς τις αισθήσεις του. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Νέων Μουδανιών, από τον ναυαγοσώστη της πολυσύχναστης παραλίας. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας

Θάνατος διασώστριας στη Σύρο: Συνελήφθη ο άνδρας για ανθρωποκτονία, ελεύθερη η 31χρονη σύζυγός του μετά την κατάθεση στην Αστυνομία

Τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της μια 41χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στην Άνω Σύρο ερευνούν οι αστυνομικές αρχές, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για θανάσιμο τραυματισμό της από αιχμηρό αντικείμενο, έπειτα από διαπληκτισμό σε σπίτι