Βαρβιτσιώτης: Η εργαλειοποίηση μεταναστών στέλνει ευάλωτα άτομα στα χέρια των διακινητών

«Εδώ και χρόνια, είμαστε στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, και στο Αιγαίο έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις απάνθρωπες πρακτικές που ακολουθούν οι διακινητές, με την υποστήριξη ή την ενθάρρυνση υπηρεσιών τρίτων χωρών. Έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σε διαδικτυακή παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της 4ετούς Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η πανδημία προσέθεσε νέους κινδύνους για τα θύματα εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, ιδίως για γυναίκες και ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία θα εξωθήσει στην ακραία φτώχεια 40 με 60 εκατ. ανθρώπους, την ίδια στιγμή που η διεθνής οικονομική βοήθεια έχει μειωθεί κατά 20%. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να ωθήσουν πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στην αναζήτηση περισσότερο επικίνδυνων μεταναστευτικών οδών, σημειώνεται.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «η εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικά κίνητρα στέλνει ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες και παιδιά, στα χέρια των διακινητών» και «όσο το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων εξακολουθεί να ενθαρρύνεται από τρίτους, είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μας και να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για την προστασία των θυμάτων αυτών. Για αυτό και είναι κρίσιμο να στείλουμε το μήνυμα σήμερα ότι η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των γειτονικών χωρών είναι ζωτικής σημασίας».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, όπως επισημαίνεται, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει προβεί σε αποφασιστικά και συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και δεσμεύεται ως προς την επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τον παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ». Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ΥΠΕΞ, λειτουργεί από το 2019 ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας επικαιροποιήθηκε το 2019 και το 2021 ώστε να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ενώ ο νέος Νόμος για το Άσυλο και τις διαδικασίες υποδοχής προσφύγων περιέχει προβλέψεις για τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, όπως υπογραμμίζεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ως προς την αποχώρηση ορισμένων κρατών-μελών του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη συγκεκριμένη Σύμβαση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίωξη ταχύπλοου με 50 κόμβους – Διακινητές μεταναστών Έλληνας και Κύπριος

Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Αιγαίο, όταν οι λιμενικές αρχές εντόπισαν ένα ύποπτο, ταχύπλοο με δύο εξωλέμβιες μηχανές μεγάλης ιπποδύναμης. Το σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, εντοπίστηκε αρχικά νοτιοανατολικά της

Η αλαζονεία της ισχύος. Kαι η τιμωρία της

«Οι ισχυροί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υπομένουν ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους». Ελάχιστες φράσεις έχουν επιβιώσει τόσο επίμονα μέσα στους αιώνες όσο αυτή που συναντάμε στον Θουκυδίδη. Νατάσα Στασινού • [email protected] Από τις αίθουσες των

Βαβέλ

  Δεν ξέρω αν η αντιπολίτευση είναι «θίασος» ή «Βαβέλ». Δεν ξέρω αν αποτελούν «απειλή για τη δημοκρατία» ή αν θέλουν «να εξαντλήσουν τη χώρα», όπως τους κατηγόρησε ο Μητσοτάκης (10/6). Γιάννης Πρετεντέρης Υποψιάζομαι όμως ότι είναι η πιο αυτοκαταστροφική αντιπολίτευση που

Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού στο Λιμενικό από την ΕΝ.ΕΛ.Ν.Μ.Ε. για τις νέες ψυχομετρικές εξετάσεις (pics)

Η Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών Μεσιτικών Εταιρειών (ΕΝ.ΕΛ.Ν.Μ.Ε.), επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό της ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και των φορέων που τη στηρίζουν, προχώρησε σε σημαντική δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για τις ανάγκες των ψυχομετρικών εξετάσεων των