Α. Μιχαηλίδης κατά την κύρωση διεθνών συμφωνιών του Υπ. Ναυτιλίας: Στρίβειν δια του αρραβώνος Πλακιωτάκη για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου – βίντεο

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση της κύρωσης διεθνών συμφωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Εισαγωγικά, ο Α. Μιχαηλίδης χαιρέτισε τον αγώνα των πολιτών της Χίου και της Λέσβου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του κ. Μηταράκη να καταστήσουν τα νησιά σε φυλακές ψυχών.

Ως προς το κυρίως αντικείμενο της συνεδρίασης, οι δύο πρώτες συμφωνίες αφορούν τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τυνησία, αντιστοίχως, με στόχο την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών και των εν γένει ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δύο αυτών αραβικών χωρών.

Η τρίτη συμφωνία αφορά το «Υποπεριφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο» το οποίο έχει συνυπογραφεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές υπηρετούν θετικούς σκοπούς, όπως η διεθνής συνεργασία στο πεδίο της εμπορικής ναυτιλίας όπου πρωταγωνιστεί η χώρα μας και η προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε την κύρωση των συμφωνιών αυτών, δύο εκ των οποίων άλλωστε είχαν προετοιμαστεί και υπογραφεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Α. Μιχαηλίδης άσκησε επί μέρους κριτική σε σημεία των συμφωνιών (π.χ. για τη δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών και την ισοτιμία των πιστοποιητικών ναυτικής κατάρτισης της Τυνησίας), αλλά και στην σχετιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη του σχεδίου East Med, το οποίο εντασσόταν στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Έθεσε, όμως, προς τον κ. Πλακιωτάκη και δύο ζητήματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του και τα οποία χρήζουν απαντήσεων:

Πρώτον, τις καθυστερήσεις πολλών μηνών στη πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προς τους πολίτες και επιχειρήσεις των νησιών.

Επ’ αυτού ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε άμεσες πληρωμές, χωρίς πάντως να προσδιορίσει ποιο ακριβώς διάστημα αυτές θα αφορούν.

Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας, πάντως, επί του προσφυγικού ζητήματος ήταν μνημείο συγκάλυψης και αμηχανίας:

Ο Α. Μιχαηλίδης επισήμανε την τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των διασώσεων που έκανε το Λιμενικό το 2021 – περί τις 29.000 σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Πλακιωτάκη – και των περίπου 8.500 αφίξεων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη.

Αναρωτήθηκε αν αυτοί οι περίπου 20.000 εξαφανίστηκαν, και εξέφρασε τον φόβο ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει τις επαναπροωθήσεις σε βασικό εργαλείο διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, εκθέτοντας έτσι διεθνώς τη χώρα και τροφοδοτώντας τη γείτονα χώρα με επιχειρήματα για να κουνά το δάκτυλο στη χώρα μας.

Η «εξήγηση» του κ.Πλακιωτάκη, όπως άφησε να εννοηθεί, ήταν πως οι υπόλοιπες 20.000 διασώσεις αφορούν περιστατικά μηχανικών βλαβών πλοίων, κολυμβητές σε κίνδυνο, και άλλες συναφείς περιπτώσεις….

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ευχαριστώ του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ…

Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και ιδιαίτερα όσους συναδέλφου -φίλους ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό  κάλεσμα που τους απηύθυνα με αποτέλεσμα σε  μόλις σε 3 ημέρες από την ανακοίνωση πραγματοποίησης του συνεδρίου να συμπληρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχών . Ευχαριστώ

Λιμενικό: Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – Το κόστος έκτακτης ιατρικής περίθαλψης στους συνοδούς (!)

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από τους συνοδούς χειριστές (Κ-9 ) συνδράμουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των μελών της ΕΠΛΣΑΠΝ

Ανακοίνωση Ένωσης Αττικής: Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά η ΕΠΛΣΑΠΝ θα προβεί στη χορήγηση δωροεπιταγών για τα παιδιά των μελών μας  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των παιδιών των μελών μας

Στην Αλεξανδρούπολη και ο Γαλλικός στρατός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διπλωματικού και στρατιωτικού και της Γαλλίας, έχει μπει η Αλεξανδρούπολη. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας Sadrine Mouchet