ΑΔΜΗΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου

Ο ΑΔΜΗΕ θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με τη Σαντορίνη και το Λαύριο έως το 2025, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης

Τις συμβάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου υπέγραψαν σήμερα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables Αλέξης Αλεξίου και ο Senior Vice President Projects Business του Ομίλου Prysmian, Detlev Waimann.

Διασύνδεση με Σαντορίνη και Λαύριο

Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας φάσης του μεγάλου ενεργειακού έργου συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με τη Σαντορίνη και το Λαύριο έως το 2025, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.

Η σύναψη των συμβάσεων ύψους 345 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μετά την έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0, που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο με 106,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων συγχρηματοδοτείται επίσης με 265 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Μια νέα αξιόπιστη διαδρομή»

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, με τη λειτουργία του έργου αυτού, που βρίσκεται στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, θα δημιουργηθεί μία νέα αξιόπιστη διαδρομή για την ενεργειακή τροφοδότηση των Κυκλάδων και θα θωρακιστεί η ηλεκτροδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος, ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης.

Ανάλογα οφέλη θα αποκομίσουν τέσσερα ακόμη έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά (Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος), ενώ λόγω της σταδιακής απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο σύνολο των Κυκλάδων έως και κατά 200 χιλ. τόνους σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ θα υπερβεί τα 600 MW.

Ενεργειακή ασφάλεια

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Με τη συμβασιοποίηση του καλωδιακού τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση. Η πράσινη αυτή επένδυση του Διαχειριστή θα προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια στα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα επιτρέψει την απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στις Κυκλάδες που χρησιμοποιούν μαζούτ και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πολύτιμο τουριστικό προϊόν τους».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο