Μήνυμα αυστηρότητας και ορίων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος τόσο προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και προς τους Γερμανούς αλλά και τους δυνάμει πρόσφυγες έστειλε με την παρουσία και τις δηλώσεις της η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ. Η υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντησή της χθες το πρωί με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση». Αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, τονίζοντας την ανάγκη λεπτομερούς καταγραφής των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών αλλά και την επιτάχυνση των επιστροφών σε τρίτες χώρες. Χαρακτηριστικά όταν η κ. Φέζερ ρωτήθηκε αν θα επιστραφούν Σύροι που έχουν έρθει στην Ευρώπη, απάντησε όχι, αλλά δεν απέκλεισε την επιστροφή Αφγανών. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία κήρυξης πρόωρων εκλογών, γεγονός που αναμφισβήτητα σηματοδοτεί , χρωματίζει και επηρεάζει το ταξίδι της νυν υπουργού
Εσωτερικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις της η υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νίκο Παναγιωτόπουλο τόνισε τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου –που αποτελούν τις πύλες εισόδου των μεταναστών στην
Ε.Ε.- και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., με στόχο την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης από την πλευρά της Γερμανίας των δυνάμεων του Frontex που επιχειρούν στο Αιγαίο.
Τόσο η κ. Φέζερ όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος στις συζητήσεις τους εστίασαν στις επιστροφές προς τρίτες χώρες ως «ουσιαστικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αντίθετα δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού του βάρους των μεταναστών και προσφύγων που συνεχίζουν να φθάνουν στην Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκαν στο τραπέζι ζητήματα συνθηκών κράτησης και διαχείρισης του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα.
Αυτό που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις στις χώρες που αποτελούν πόλο έλξης των προσφύγων όπως η Γερμανία διογκώνονται, είναι το ποσοστό των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνεται στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες που λαμβάνουν «χαρτιά» μπορούν να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ε.Ε., σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μήνυμα που έχει περάσει προς τους αιτούντες άσυλο είναι ότι θα μείνετε μερικούς μήνες στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα μπορείτε να πάτε στη Γερμανία. Είναι ένα λάθος μήνυμα το οποίο η Γερμανία δεν θέλει να συνεχίσει να διαδίδεται, φέρεται να ανέφερε η γερμανική πλευρά κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την ελληνική κυβέρνηση. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι η κ. Φέζερ δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση να μειωθούν τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες στη Γερμανία, έτσι ώστε να μην αποτελεί χώρα έλξης μεταναστευτικών ροών.
Όσον αφορά τους ελέγχους στα σύνορα αναμένεται να συνεχιστούν προκειμένου, όπως έχει δηλώσει τον Σεπτέμβριο η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες τη δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές».
Χρόνος εισόδου στη χώρα
Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζουν ότι «αντίθετα από ό,τι έχει ειπωθεί, ο στόχος δεν είναι η Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα μετανάστες που έχουν εισέλθει από το Αιγαίο και τον Εβρο και πέρασαν στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι να ελεγχθεί ο χρόνος εισόδου των προσφύγων στη χώρα και να πιστοποιηθεί ότι θα παραμείνουν μόνο εφόσον βρουν εργασία». Όπως προσθέτουν, το να παρουσιάσεις σχετικά έγγραφα κατά την είσοδο στη χώρα δημιουργεί το αίσθημα ελέγχου και περιορίζει τη διακίνηση.