Αυστραλία: Άσυλο στους κατοίκους του αρχιπελάγους Τουβάλου που απειλούνται απο την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

«Ειδικά» δικαιώματα για να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Αυστραλία προσφέρει η Καμπέρα στους κατοίκους του Τουβάλου, ενός αρχιπελάγους στον Ειρηνικό Ωκεανό που απειλείται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο ομόλογός του από το Τουβάλου Καουσέα Νατάνο επισημαίνουν:

«Πιστεύουμε ότι ο λαός του Τουβάλου αξίζει να έχει την επιλογή να ζει, να σπουδάζει και να εργάζεται αλλού καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται»

Η συμφωνία που παρουσίασαν οι δύο χώρες προβλέπει την παροχή «ειδικών» δικαιωμάτων σε όσους κατοίκους του Τουβάλου πηγαίνουν στην Αυστραλία, ενώ περιλαμβάνει και προβλέψεις για την ασφάλεια του αρχιπελάγους, δεσμεύοντας κυρίως την Καμπέρα να βοηθά το Τουβάλου σε περιπτώσεις εισβολής ή φυσικής καταστροφής.

Το μικρό αρχιπέλαγος και οι 11.000 κάτοικοί του είναι μεταξύ των λαών που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Δύο από τις εννέα ατόλες του έχουν ήδη βυθιστεί σε μεγάλο βαθμό κάτω από το νερό και ειδικοί εκτιμούν ότι σε 80 χρόνια το Τουβάλου δεν θα είναι πια κατοικήσιμο.

Η συμφωνία αυτή μπορεί εξάλλου να θεωρηθεί στρατηγική νίκη για την Καμπέρα, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Ειρηνικό Ωκεανό και να αντιταχθεί στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Τα νησιά Κιριμπάτι και τα νησιά του Σολομώντα έχουν στραφεί στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια. Το Τουβάλου εξακολουθεί να αντιτίθεται στην Κίνα και έχει αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν.

Ο Νατάνο δήλωσε ότι η συμφωνία με την Αυστραλία αποτελεί «ελπίδα» και «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» για την περιφερειακή σταθερότητα.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Λίγες ημέρες έμειναν για την ανακοίνωση των Βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, αφού η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι αυτές

Μάτι: Έξι χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς – Εκδηλώσεις μνήμης

Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συμπληρώνονται σήμερα και εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 104 νεκρούς της τραγωδίας. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση, στον

Tουρκικοί «τσαμπουκάδες» με πολεμικά έξω από την Κάσο -η απάντηση της Αθήνας

Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Στουρνάρας: «Θα χρειαστούμε άλλα 40 χρόνια για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της»

Άλλα 40 χρόνια -και υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως- θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της

Μετάβαση στο περιεχόμενο