Αυστραλιανά περιπολικά με υποστήριξη ελικοπτέρου: Ταιριάζουν και στο δικό μας Λιμενικό;

Τα νέα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (OPV) κλάσης Arafura που προορίζονται για το Ναυτικό της Αυστραλίας θα μπορούν να αξιοποιούν επιχειρησιακά και ελικόπτερα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο του «το κατάστρωμα των περιπολικών σκαφών Arafura έχει σχεδιαστεί για ελικόπτερα και για υποστήριξη σε επιχειρήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)».

Υπενθυμίζεται ότι το Αυστραλιανό Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά 12 σκάφη Arafura στο πλαίσιο σύμβασης 3,6 δισεκατομμυρίων AUD (2,41 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρόγραμμα Sea 1180 Phase 1, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2018.

Τα νέα OPV θα αντικαταστήσουν τα περιπολικά σκάφη κλάσης Armidale και Cape και θα αναλάβουν επίσης ορισμένα επιχειρησιακά αντικείμενα των ναρκοθηρευτικών κλάσης Huon καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Τα δύο πρώτα Arafura κατασκευάζονται στο Osborne Naval Shipyard στη Νότια Αυστραλία, ενώ τα άλλα 10 σκάφη θα χτιστούν από την CIVMEC σε συνεργασία με τη Luerssen Australia στο Henderson στη Δυτική Αυστραλία.

Με δεδομένο το σχετικό πρόγραμμα του της Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για νέο ΠΑΘ, ίσως η κλάση Αlafura να αποτελεί λύση προς αξιολόγηση, ειδικά σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του ΛΣ σε Ακτοφυλακή. Προφανώς και για αυτόν απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας διότι θα πρέπει να επιχειρεί ως υπηρεσία αστυνόμευσης αλλά με δυνατότητες ενός μικρού ναυτικού. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απαιτείται και η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, όπως σκάφη ΠΑΘ πολλαπλών ρόλων.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο