Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2021

Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η μεταβαλλόμενη καταναλωτική ζήτηση, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαβίωσης σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις σύμφωνα με την κατάταξη του Economist Intelligence Unit (EIU), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (01/02/2021).

Στην κορυφή της κατάταξης του EIU, βρίσκεται το Τελ Αβίβ το οποίο εκτόπισε το Παρίσι από την πρώτη θέση. Το EIU αποδίδει την απότομη άνοδο της ισραηλινής πόλης στις ανατιμήσεις των τροφίμων και των μεταφορών και στη δύναμη του ισραηλινού νομίσματος.

Η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ πέρυσι κατείχαν την πρώτη θέση μαζί με το Παρίσι. Η Νέα Υόρκη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και η Οσάκα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες 10 πρώτες θέσεις.

Στις ανώτερες θέσεις της κατάταξης εξακολουθούν να κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές και οι ανεπτυγμένες ασιατικές πόλεις. Οι πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα λιγότερο πλούσια μέρη της Ασίας.

Το EIU αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, οι τιμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ερευνά ο δείκτης, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε όρους τοπικών νομισμάτων, έναντι αύξησης μόλις 1,9% πέρυσι τέτοια εποχή.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά 21%, αναφέρει το EIU, αλλά υπήρξαν επίσης μεγάλες αυξήσεις τιμών στις κατηγορίες αναψυχής, καπνού και προσωπικής φροντίδας.

Η πόλη που κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο το 2021 ήταν η Τεχεράνη, η οποία ανέβηκε 50 θέσεις -από την 79η στην 29η- καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Η Δαμασκός –η οποία κατατάσσεται και πάλι ως η φθηνότερη πόλη στον κόσμο- μαζί με την Τεχεράνη, κατέγραψαν υψηλό πληθωρισμό το 2021, όπως και το Καράκας στη Βενεζουέλα και το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Ο παγκόσμιος δείκτης του EIU παρακολουθεί το κόστος διαβίωσης σε 173 παγκόσμιες πόλεις – 40 περισσότερες από πέρυσι – και συγκρίνει τις τιμές περισσότερων από 200 καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα δεδομένα για την έρευνα, η οποία διεξάγεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συλλέγονται από την παγκόσμια ομάδα ερευνητών του EIU κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε να δούμε το κόστος ζωής να αυξάνεται περαιτέρω σε πολλές πόλεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια, με προσοχή, για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Έτσι, οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να μετριάζονται από το φετινό επίπεδο», δήλωσε η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης στο EIU.

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κανείς.

  1. Τελ Αβίβ
  2. Παρίσι, Σιγκαπούρη
  3. Ζυρίχη
  4. Χονγκ Κονγκ
  5. Νέα Υόρκη
  6. Γενεύη
  7. Κοπεγχάγη
  8. Λος Άντζελες
  9. Οσάκα
  10. Όσλο
  11. Σεούλ
  12. Τόκιο
  13. Βιέννη, Σίδνεϋ
  14. Μελβούρνη
  15. Ελσίνκι, Λονδίνο
  16. Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Σαγκάη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΜΟ: Συμφωνία για την απανθρακοποίηση

ΣΥΜΦΩΝΙΑ επί της αρχής πέτυχαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος (MPEC 82) για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει 

Μια κραυγή αγωνίας (*)

Μετά τη Γερμανία, η Αυστρία. Πριν ήταν η Γαλλία και η Ολλανδία. Προηγουμένως, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία. Και κάποιους σίγουρα ξεχνώ. Έγιναν όλοι ακροδεξιοί; Δεν το πιστεύω. Και (μη γελιόμαστε) ούτε η ακρίβεια τους φταίει, ούτε η μετανάστευση,

Ενάντια στον πόλεμο. Και οι λιμενικοί

Βάρδια στη γέφυρα και το μυαλό μου τυραννάνε σκέψεις πεισματάρες. Τόσοι χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι από τις πατρίδες τους έπλευσαν σ’ αυτά τα νερά του Αιγαίου. Άλλοι τα κατάφεραν να πιαστούν απ’ ένα βράχο. Άλλοι θάφτηκαν στο βυθό. Πώς κατάντησαν έτσι

Βολισσός Χίου: Προσφέρει δουλειές και δωρεάν φροντιστήρια για να αναγεννηθεί το χωριό

Κατά κάποιον τρόπο, έχουν πάρει την αποκέντρωση στα χέρια τους. Βλέποντας το χωριό τους να φθίνει πληθυσμιακά, οι κάτοικοι της Βολισσού, στον παλιό Δήμο Αμανής της Χίου, επεξεργάζονταν χρόνια την ιδέα της προσφοράς κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και

Μετάβαση στο περιεχόμενο