Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2021

Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η μεταβαλλόμενη καταναλωτική ζήτηση, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαβίωσης σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις σύμφωνα με την κατάταξη του Economist Intelligence Unit (EIU), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (01/02/2021).

Στην κορυφή της κατάταξης του EIU, βρίσκεται το Τελ Αβίβ το οποίο εκτόπισε το Παρίσι από την πρώτη θέση. Το EIU αποδίδει την απότομη άνοδο της ισραηλινής πόλης στις ανατιμήσεις των τροφίμων και των μεταφορών και στη δύναμη του ισραηλινού νομίσματος.

Η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ πέρυσι κατείχαν την πρώτη θέση μαζί με το Παρίσι. Η Νέα Υόρκη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και η Οσάκα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες 10 πρώτες θέσεις.

Στις ανώτερες θέσεις της κατάταξης εξακολουθούν να κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές και οι ανεπτυγμένες ασιατικές πόλεις. Οι πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα λιγότερο πλούσια μέρη της Ασίας.

Το EIU αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, οι τιμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ερευνά ο δείκτης, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε όρους τοπικών νομισμάτων, έναντι αύξησης μόλις 1,9% πέρυσι τέτοια εποχή.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά 21%, αναφέρει το EIU, αλλά υπήρξαν επίσης μεγάλες αυξήσεις τιμών στις κατηγορίες αναψυχής, καπνού και προσωπικής φροντίδας.

Η πόλη που κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο το 2021 ήταν η Τεχεράνη, η οποία ανέβηκε 50 θέσεις -από την 79η στην 29η- καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Η Δαμασκός –η οποία κατατάσσεται και πάλι ως η φθηνότερη πόλη στον κόσμο- μαζί με την Τεχεράνη, κατέγραψαν υψηλό πληθωρισμό το 2021, όπως και το Καράκας στη Βενεζουέλα και το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Ο παγκόσμιος δείκτης του EIU παρακολουθεί το κόστος διαβίωσης σε 173 παγκόσμιες πόλεις – 40 περισσότερες από πέρυσι – και συγκρίνει τις τιμές περισσότερων από 200 καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα δεδομένα για την έρευνα, η οποία διεξάγεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συλλέγονται από την παγκόσμια ομάδα ερευνητών του EIU κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε να δούμε το κόστος ζωής να αυξάνεται περαιτέρω σε πολλές πόλεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια, με προσοχή, για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Έτσι, οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να μετριάζονται από το φετινό επίπεδο», δήλωσε η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης στο EIU.

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κανείς.

 1. Τελ Αβίβ
 2. Παρίσι, Σιγκαπούρη
 3. Ζυρίχη
 4. Χονγκ Κονγκ
 5. Νέα Υόρκη
 6. Γενεύη
 7. Κοπεγχάγη
 8. Λος Άντζελες
 9. Οσάκα
 10. Όσλο
 11. Σεούλ
 12. Τόκιο
 13. Βιέννη, Σίδνεϋ
 14. Μελβούρνη
 15. Ελσίνκι, Λονδίνο
 16. Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Σαγκάη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το