Αυτή είναι η πιο «φτωχή» γλώσσα του κόσμου – Δεν έχει ούτε 150 λέξεις (βίντεο)

«Η Τόκι Πόνα είναι μία ανθρώπινη γλώσσα που επινόησα το 2001», έχει δηλώσει η Σόνια Λάνγκ, γλωσσολόγος από τον Καναδά.

Ερευνητές της Google υπολόγισαν, το 2010, ότι υπάρχουν συνολικά 1.022.000 λέξεις στην αγγλική γλώσσα και ότι ο αριθμός τους αυξάνεται κατά περίπου 8.500 κάθε χρόνο. Όλα αυτά φαίνονται λίγο υπερβολικά. Θα ήταν, όμως, δυνατόν να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με – ας πούμε – μόλις περίπου 120 λέξεις;

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα από το IFL Science, αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη γλώσσα Τόκι Πόνα. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα φιλοσοφικό έργο, δηλαδή για μία κατασκευασμένη γλώσσα που αναπτύχθηκε από την Καναδή γλωσσολόγο, Σόνια Λανγκ. Αντλώντας στοιχεία από τα Ολλανδικά, τα Αγγλικά, τα Φινλανδικά, τα Μανδαρινικά, τα Καντονέζικα και άλλες γλώσσες από όλο τον κόσμο, είναι προσπάθεια να δημιουργηθεί μία εξαιρετικά απλή γλώσσα που μεγιστοποιεί το νόημα, ενώ ελαχιστοποιεί την πολυπλοκότητα.

Συγκεκριμένα, η Σόνια Λάνγκ επισημαίνει το εξής στην επίσημη ιστοσελίδα της εν λόγω κατασκευασμένης γλώσσας: «Η Τόκι Πόνα είναι μία ανθρώπινη γλώσσα που επινόησα το 2001. Ήταν η προσπάθειά μου να κατανοήσω το νόημα της ζωής με 120 λέξεις. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες ομιλητές και 137 βασικές λέξεις».

Τόκι Πόνα, Toki Pona, Γλώσσα, Σόνια Λανγκ, Sonja Lang

Η δομή της γλώσσας Τόκι Πόνα

Αυτή η γλώσσα, που είναι η μοναδική στο είδος της, τράβηξε την προσοχή του δημοφιλούς YouTuber, Ρομπ Γουάτς, ο οποίος λέει στους ανθρώπους από πού προέρχονται οι λέξεις που χρησιμοποιούμε και γιατί, επί της ουσίας, λέμε αυτά που λέμε.

Στην αρχή του βίντεο, ο YouTuber διερωτήθηκε το εξής: «Μπορεί μια γλώσσα να λειτουργήσει πραγματικά με μόλις 120 λέξεις;». Κατόπιν, προσπάθησε να εξηγήσει τον μινιμαλισμό της Τόκι Πόνα και τόνισε ότι το ίδιο το όνομα της γλώσσας σημαίνει «καλή/απλή γλώσσα» και το λεξικό της έχει σχεδόν 11.000 δείγματα μεταφράσεων. Ο Ρομπ Γουάτς επεσήμανε ότι η Τόκι Πόνα δεν έχει άρθρα και, επίσης, δεν έχει γραμματικούς χρόνους. Τα ρήματα, για παράδειγμα, δεν έχουν διαφορετικούς τύπους όπως στα Αγγλικά ή σε πολλές άλλες γλώσσες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς ποια γραμματικά γένη πρέπει να χρησιμοποιήσει στη γλώσσα Τόκι Πόνα. Για παράδειγμα, η εκμάθηση των Γερμανικών ή των Γαλλικών γίνεται περίπλοκη επειδή οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη διαφορά μεταξύ αρσενικών, θηλυκών ή ουδέτερων λέξεων. Απεναντίας, στη γλώσσα Τόκι Πόνα υπάρχουν μόνο τρεις αντωνυμίες – mi (εγώ ή εμείς), sina (εσύ ή εσείς) και ona (αυτός, αυτή, αυτό και αυτοί, αυτές, αυτά). Το ίδιο ισχύει, επίσης, και για τις κτητικές μορφές όλων αυτών των αντωνυμιών.

«Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο η γλώσσα Τόκι Πόνα εξοικονομεί λεξιλόγιο είναι το αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτήν», είπε ο Ρομπ Γουάτς και συμπλήρωσε το εξής: «Η γλώσσα Τόκι Πόνα έχει πολύ λίγες λέξεις, αλλά κάθε μία από αυτές μπορεί να μεταφραστεί σε πλήθος πραγμάτων. Πρόκειται για ευρείες έννοιες. Είναι σαν η λέξη “φρούτο” να καλύπτει ένα πλήθος διαφορετικών ποικιλιών φρούτων και έτσι αυτή η λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε από αυτές τις διαφορετικές ποικιλίες φρούτων».

Ακόμα, ο δημοφιλής YouTuber είπε: «Όλες οι λέξεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντικείμενα, ρήματα και προσδιορισμοί – όπως τα επίθετα – ανάλογα με το πού βρίσκονται σε μια πρόταση. Mπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μερικές λέξεις, που τροποποιούν το περιεχόμενο, για να βελτιώσετε σταδιακά την ιδέα που θέλετε να εκφράσετε».

Μάλιστα, η Σάνια Λανγκ αναφέρθηκε στη χρήση της Τόκι Πόνα στο βιβλίο της με τίτλο «Η γλώσσα του καλού». Αποκαλώντας την ως «ιδιόρρυθμη γλώσσα», ο Ρομπ Γουάτς εμβάθυνε πολύ περισσότερο στις άλλες πτυχές της Τόκι Πόνα και με κάθε τρόπο η γλώσσα αυτή φαινόταν να έχει απλές και άμεσες λύσεις, χρησιμοποιώντας μόνο λίγες λέξεις. Έτσι, για όσους επιθυμούν να μάθουν μια νέα γλώσσα αλλά ανησυχούν για τη γραμματική πολυπλοκότητά της, η Τόκι Πόνα ίσως να αποτελεί μονόδρομο.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο