Αυτοκτονίες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το ΓΕΕΘΑ παίρνει μέτρα για τον εσωτερικό εχθρό

Μέτρα για να αφοπλίσει τον κρυφό, εσωτερικό εχθρό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παίρνει το ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος για τις αυτοκτονίες των στελεχών, που οι δείκτες δείχνουν να διαλαμβάνουν ανοδικά χαρακτηριστικά.


Σε πρώτο χρόνο, έγινε ένα σαρωτικό σκανάρισμα όλων των περιπτώσεων αυτοχειριών.Με καταγραφή και αξιολόγηση των συνθηκών και των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στα συγκεκριμένα περιστατικά.Στο μικροσκόπιο της συντονισμένης έρευνας του Υγειονομικού Τομέα και των Διοικήσεων, βρέθηκαν ακόμη και οι λεγόμενες ιατρικές συνιστώσες. Δηλαδή οι πιθανές εσωτερικές παθογένειες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

Η έκτακτη σύσκεψηΣύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert προ καιρού πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Διεθυντές των Ψυχιατρικών Κλινικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Λεκανοπεδίου, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΨΥΕΔ).

Στη σύσκεψη έγινε μια αναλυτική επισκόπηση και επεξεργασία όλων των δεδομένωνσε ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης για το οποίο έχει ενημερωθεί η ιεραρχία. Πέραν της αύξησης του βαθμού ετοιμότητας αλλά και του συντονισμού, αναβαθμίστηκε και το επίπεδο των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του προσωπικού και της πρόληψης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Τακτικές “έφοδοι” και εκστρατεία ενημέρωσης – εκπαίδευσης από το ΔΚΨΥΕΔΣε αυτό το πλαίσιο τo Τμήμα Πρόληψης του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεωνθα εντατικοποιήσει τις επισκέψεις, τις ομιλίες και τα σεμινάρια που ήδη πραγματοποιεί στους Μείζονες Σχηματισμούς στην Αττική και στην επαρχία. Πέραν του πακέτου με την παρουσίαση του προβλήματος της αυτοκτονικότητας θα δίνονται κωδικοποιημένα και κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Οι έχοντες θέση ευθύνης, θα λάβουν μια ρητή και επαναλαμβανόμενη υπενθύμισηγια τα εγχειρίδια που έχουν εκπονηθεί. Δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση και αχύρυθμο “φροντιστήριο” για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Επιπλέον θα γίνει και μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα αφορά στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, η χρήση της οποίας είναι ανώνυμη και διαθέσιμη για όλο το προσωπικό.

Η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, θα παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του ανησυχητικού φαινομένουσυντονίζοντας το μικτό σχήμα συνεργασίας του Υγειονομικού τμήματος (Νοσοκομεία, Ιατροί και Ψυχολόγοι Μονάδων), με τις εκάστοτε Διοικήσεις.

Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των στελεχών στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.Βασικός στόχος είναι να αποτελέσουν τους εσωτερικούς συνδέσμους ψυχικής υγείας ώστε να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιά σε ρυμουλκό σκάφος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 10.20 το πρωί στο ρυμουλκό Aegian Star που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο των πλυντηρίων – στεγνωτηρίων του ρυμουλκού και μέχρι αυτήν την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για την τραγωδία στο Αιγαίο: 17 νεκροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο – 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι