Αυτοκτονίες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το ΓΕΕΘΑ παίρνει μέτρα για τον εσωτερικό εχθρό

Μέτρα για να αφοπλίσει τον κρυφό, εσωτερικό εχθρό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παίρνει το ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος για τις αυτοκτονίες των στελεχών, που οι δείκτες δείχνουν να διαλαμβάνουν ανοδικά χαρακτηριστικά.


Σε πρώτο χρόνο, έγινε ένα σαρωτικό σκανάρισμα όλων των περιπτώσεων αυτοχειριών.Με καταγραφή και αξιολόγηση των συνθηκών και των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στα συγκεκριμένα περιστατικά.Στο μικροσκόπιο της συντονισμένης έρευνας του Υγειονομικού Τομέα και των Διοικήσεων, βρέθηκαν ακόμη και οι λεγόμενες ιατρικές συνιστώσες. Δηλαδή οι πιθανές εσωτερικές παθογένειες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

Η έκτακτη σύσκεψηΣύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert προ καιρού πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Διεθυντές των Ψυχιατρικών Κλινικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Λεκανοπεδίου, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΨΥΕΔ).

Στη σύσκεψη έγινε μια αναλυτική επισκόπηση και επεξεργασία όλων των δεδομένωνσε ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης για το οποίο έχει ενημερωθεί η ιεραρχία. Πέραν της αύξησης του βαθμού ετοιμότητας αλλά και του συντονισμού, αναβαθμίστηκε και το επίπεδο των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του προσωπικού και της πρόληψης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Τακτικές “έφοδοι” και εκστρατεία ενημέρωσης – εκπαίδευσης από το ΔΚΨΥΕΔΣε αυτό το πλαίσιο τo Τμήμα Πρόληψης του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεωνθα εντατικοποιήσει τις επισκέψεις, τις ομιλίες και τα σεμινάρια που ήδη πραγματοποιεί στους Μείζονες Σχηματισμούς στην Αττική και στην επαρχία. Πέραν του πακέτου με την παρουσίαση του προβλήματος της αυτοκτονικότητας θα δίνονται κωδικοποιημένα και κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Οι έχοντες θέση ευθύνης, θα λάβουν μια ρητή και επαναλαμβανόμενη υπενθύμισηγια τα εγχειρίδια που έχουν εκπονηθεί. Δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση και αχύρυθμο “φροντιστήριο” για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Επιπλέον θα γίνει και μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα αφορά στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, η χρήση της οποίας είναι ανώνυμη και διαθέσιμη για όλο το προσωπικό.

Η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, θα παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του ανησυχητικού φαινομένουσυντονίζοντας το μικτό σχήμα συνεργασίας του Υγειονομικού τμήματος (Νοσοκομεία, Ιατροί και Ψυχολόγοι Μονάδων), με τις εκάστοτε Διοικήσεις.

Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των στελεχών στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.Βασικός στόχος είναι να αποτελέσουν τους εσωτερικούς συνδέσμους ψυχικής υγείας ώστε να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο