Αύξηση εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2020. Με 800 εισακτέους έναντι των 350 πέρσι αυξάνονται οι πιθανότητες των υποψηφίων για είσοδο στις παραπάνω δημοφιλείς επιλογές.

Γράφει η Ελπίδα Οικονομίδη

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», φέτος αναμένεται αύξηση εισακτέων και στις στρατιωτικές σχολές, χωρίς όμως ακόμα να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός, ενώ προστίθενται και τέσσερις επιπλέον σχολές στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους των Πανελληνίων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρσι, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 500, με 1.335 εισακτέους στο σύνολο.

Διαχρονικά ο αριθμός εισακτέων επηρεάζει την πορεία των βάσεων, όμως φέτος υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που ανατρέπουν οποιαδήποτε εκτίμηση. Για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα νωρίτερα από τις Πανελλαδικές, ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες μεταξύ της τρίτης εβδομάδας Μαρτίου έως την εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα, ενώ και ο αστάθμητος παράγοντας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μπορεί να αφήσει κενές θέσεις στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

 Πρώτα τα αθλήματα

Μία σημαντική αλλαγή φέτος που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον αριθμό των συμμετοχών είναι η μετάθεση της διενέργειας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων. Μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι εξετάζονταν στα αθλήματα, μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών. Ενα ποσοστό αυτών δεν εμφανιζόταν στα εξεταστικά κέντρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών, αυτό συνέβαινε για ψυχολογικούς λόγους, εφόσον ο υποψήφιος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του στις γραπτές εξετάσεις.

Φέτος, αυτός ο ανασταλτικός ψυχολογικός παράγοντας απουσιάζει, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα αθλήματα νωρίτερα από τις γραπτές τους εξετάσεις και εκτιμάται ότι η «διαρροή» των προηγούμενων ετών φέτος δεν θα υπάρχει, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετοχών.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Οι δύο προηγούμενες χρονιές, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την επέλαση της πανδημίας και των κλειστών σχολείων, δημιουργούν επίφοβα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων.

Πέρσι, που ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές περικόπηκε άνω του 50%, η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας εκτοξεύτηκε στα 18.246 μόρια και η Αστυφυλάκων στα 16.385.

Αντίθετα, το 2020, με αριθμό εισακτέων στα ίδια επίπεδα με φέτος, η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είχε βάση εισαγωγής 17.625 και η Αστυφυλάκων στα 13.625. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων τα προηγούμενα χρόνια, επηρεάζει και τις κατηγορίες των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Ενδεικτικά στη Σχολή Αστυφυλάκων, η κατηγορία των πολυτέκνων εισαγόταν το 2020 με μόλις 10.650 μόρια, ενώ το 2021, μετά το «ψαλίδι» στον αριθμό εισακτέων, η βάση εισαγωγής για την ίδια κατηγορία εκτοξεύτηκε στα 15.203 μόρια.

Αντίστοιχα, και στην περίπτωση των στρατιωτικών σχολών, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων, αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε πτώση των βάσεων.

Οι δύο παράγοντες

Και τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεν υπήρχε απόκλιση στη δυσκολία των θεμάτων, όμως φέτος υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν οποιαδήποτε συσχέτιση με τις βάσεις του 2020:

– Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πιθανό να «κρατήσει αντίσταση» σε μια κατακόρυφη πτώση των βάσεων. Οι αστυνομικές σχολές έχουν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή (0,80), ενώ στις στρατιωτικές σχολές συνεχίζουν και φέτος με ανεβασμένο τον πήχυ από 1,00 έως 1,20. Παράλληλα, η ΕΒΕ μπορεί να οδηγήσει και σε κενές θέσεις, εφόσον οι υποψήφιοι που διεκδικούν αυτές τις σχολές δεν καταφέρουν με τις επιδόσεις τους να ξεπεράσουν το ακαδημαϊκό όριο που θέτει.

-Η αλλαγή ημερομηνίας των αθλημάτων, εφόσον δικαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση των συμμετεχόντων, μπορεί κι αυτή με τη σειρά της να συγκρατήσει τις βάσεις, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος.

Τέσσερις νέες σχολές

Εν αναμονή του αριθμού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων με τέσσερις νέες ειδικότητες, που αφορούν τους υποψηφίους του 2ου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) και του 4ου (Οικονομίας και Πληροφορικής) πεδίου.

Ειδικότερα, στη Σχολή Ικάρων προστίθενται οι κατηγορίες:

-Ικάρων Μετεωρολόγων

-Ικάρων Ερευνας Πληροφορικής

-Ικάρων Διοικητικών

-Ικάρων Εφοδιαστών

Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει ως συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής την ανώτατη δυνατή επιλογή, δηλαδή το 1,20.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές και την Αστυνομία.

Ειδικότερα:

-Μέχρι την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση, καθώς και τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερωθούν από τα διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων.

-Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία όσοι ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές να υποβάλουν στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους την αίτηση συμμετοχής τους, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.astynomia.gr.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο