Αυξήθηκαν οι απάτες στις συναλλαγές με κάρτα το πρώτο εξάμηνο του 2023

Oι κάτοχοι του «πλαστικού χρήματος» επιβαρύνθηκαν κατά 7,2 εκατ. ευρώ περίπου το α΄ εξάμηνο του 2023 λόγω των αυξημένων κατά 31% περιστατικών απάτης, που ανέβασαν το ποσό που «υπεξαιρέθηκε» από κάρτες στα 11,4 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 29% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022). Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 79,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι ηλεκτρονικές απάτες (phishing) το 2022 (δεν έχουν δημοσιευθεί νεότερα στοιχεία) στους τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτινάσσοντας το επίπεδο της απάτης κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μέσα σε ένα έτος η αξία των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» αυξήθηκε κατά 18%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα της ΤτΕ, αν και τα ποσά των παράνομων υποκλοπών στοιχείων λογαριασμού ή στοιχείων κάρτας είναι μικρά σε σχέση με αυτά που διακινούνται συνολικά μέσω μεταφοράς χρημάτων ή μέσω αγορών με πλαστικό χρήμα (αντιπροσωπεύουν το 0,003% και το 0,02% αντίστοιχα), η αξία των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν αυξήθηκε κατά 204% στην πρώτη κατηγορία σε σχέση με το 2021 και κατά 29% στη δεύτερη σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν:

• 16.339 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 79,5 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς το 2022 έναντι 8.365 περιστατικών απάτης συνολικής αξίας 26,3 εκατ. ευρώ το 2021.

• 202.000 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές με κάρτες το α΄ εξάμηνο του 2023 έναντι 151.203 περιστατικών απάτης συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.

Στο απυρόβλητο είναι οι άμεσες χρεώσεις, δηλαδή η μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό (μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος SEPA) οι οποίες, όπως διαπιστώνει η ΤτΕ, συνεχίζουν να αποτελούν το πλέον ασφαλές μέσο πληρωμής, καθώς το 2022 δεν αναφέρθηκαν περιστατικά απάτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις απώλειες μέσω καρτών ήταν αυξημένη το α΄ εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές απώλειες που επιμερίζονται μεταξύ καταναλωτών και τραπεζών ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους, ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ και τα 7,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 63% έναντι 52% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) επιβάρυναν τους κατόχους των καρτών. Αντίθετα οι εκδότες και οι πάροχοι των καρτών, δηλαδή οι τράπεζες, επιβαρύνθηκαν με 4,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 37%.

Η αύξηση των αγορών στο Διαδίκτυο έφερε αύξηση της απάτης στις κάρτες. Στο Διαδίκτυο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά απάτης, σε αντίθεση με τα περιστατικά απάτης σε ATM και POS, που καταγράφουν πολύ μικρότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2023, ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά κανάλι συναλλαγής αφορούσε 2,7 χιλ. περιστατικά στις συναλλαγές ΑΤΜ, 26 χιλ. στις πληρωμές POS και 174 χιλ. στις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου. Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης διαμορφώθηκε σε 900 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 2,5 εκατ. ευρώ στις πληρωμές POS και σε 9 εκατ. ευρώ στις εξ αποστάσεως συναλλαγές, με το 97% εξ αυτών να αφορά περιστατικά απάτης μέσω Διαδικτύου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι περιπτώσεις της διαδικτυακής απάτης αφορούν ως επί το πλείστον συναλλαγές αγορών από εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, λόγω της εκτενέστερης χρήσης του διεθνούς προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα έναντι των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σούδα από σήμερα ως τις 6/12 το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Tο νεότερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Π.Ν. των ΗΠΑ “USS Gerald R. Ford (CVN 78)”, με το πλήρωμα του Carrier Strike Group (CSG) 12 βρίσκεται από σήμερα στο λιμένα Σούδας, στην Κρήτη, για ολιγοήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη Η επίσκεψη

«Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε με αφορμή την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα

Αυτές είναι οι αυξήσεις των συνταξιούχων από την Πρωτοχρονιά – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Οι ήδη συνταξιούχοι και η πλειοψηφία θα πάρουν αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί επίδομα €200, €150 και €100 σε όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από

ΔΕΕ: Απόφασή του κάνει πιο εύκολες τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ΚΜ-ΕΕ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο δικαστήριο της Ε. Ένωσης, διευκρίνισε τις εξουσίες των δικαστηρίων σε περιπτώσεις σχεδιαζόμενης απέλασης προσφύγων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο