Αγαθονήσι: Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων

Κύρια χαρακτηριστικά του νησιού είναι ο βαθύς θαλάσσιος διαμελισμός και οι πολλοί απάνεμοι όρμοι, σε μια ακτογραμμή μήκους 32 περίπου χιλιομέτρων

Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι (σε ναυτικούς χάρτες απαντά και ως Γάιδαρος ή Γαϊδουρονήσι, λόγω του σχήματός του), καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά – βορειοανατολικά από τους Αρκούς και νότια από τη Σάμο.

 

 

Κύρια χαρακτηριστικά του νησιού είναι ο βαθύς θαλάσσιος διαμελισμός και οι πολλοί απάνεμοι όρμοι, σε μια ακτογραμμή μήκους 32 περίπου χιλιομέτρων.

 

 

Οι φιλόξενοι κάτοικοι, που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, διαβιώνουν σε τρεις οικισμούς: στο Μεγάλο Χωριό, στο Μικρό Χωριό και στον Άγιο Γεώργιο, το γραφικό λιμάνι.

 

 

Η περιοχή του Καθολικού, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Νερονήσι, αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο και φιλοξενεί ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Το Αγαθονήσι, που έφερε στην αρχαιότητα τις ονομασίες Τραγαία και Υετούσα, κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους, υπήρξε δε τόπος παραγωγής μελιού και πορφύρας.

 

 

Σε βραχώδες ύψωμα (θέση «Καστράκι») στον όρμο του Μαΐστρου έχει εντοπιστεί οχυρωμένος οικισμός των Πρώιμων Ελληνιστικών Χρόνων (τέλη 4ου-αρχές 3ου αιώνα π.Χ.), με αξιόλογα κινητά ευρήματα.

 

 

 

Επίσης, στο ανατολικό τμήμα του νησιού σώζονται λείψανα οικοδομικού συγκροτήματος των Βυζαντινών Χρόνων (οι λεγόμενοι Θόλοι), που αποτελείται από καμαροσκεπείς αποθηκευτικούς χώρους.

 

 

Αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία είναι ο Άγιος Γεώργιος, στο λιμάνι, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η Παναγία, στο Μεγάλο Χωριό, ο Άγιος Παντελεήμονας στο Μικρό Χωριό.

 

 

 

Για κολύμπι στο Αγαθονήσι προσφέρονται  ο Άγιος Γεώργιος (δίπλα στο λιμάνι), η Σπηλιά και ο Γαϊδουραύλακος (Γαϊδουρόλακκος), νοτιοδυτικά από το λιμάνι, η παραλία Τσαγκάρη (Τσαγκάρι), νοτιοανατολικά από το λιμάνι, και ο όρμος του Πόρου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

 

 

 

Στο εξαιρετικής ομορφιάς νησιωτικό σύμπλεγμα που συγκροτούν το Αγαθονήσι και οι πέριξ αυτού νησίδες και βραχονησίδες (Πίτα, Στρογγυλή, Πράσο, Νερονήσι, Κατσαγάνι, Κουνελονήσι) βρίσκουν καταφύγιο σπάνια θαλασσοπούλια (αιγαιόγλαρος, ασημόγλαρος, καστανοκέφαλος γλάρος), αρπακτικά (μαυροπετρίτης, αετογερακίνα, σπιζαετός) και αποδημητικά πουλιά, η μεσογειακή φώκια και η θαλάσσια χελώνα.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου, το λιμάνι (πηγή: Μάνος Μύτικας).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Frontex: Στο «μικροσκόπιο» του Ε. Κοινοβουλίου οι δράσεις του

Από ανάρτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή Frontex προκύπτει η συμμετοχή του στις εργασίες ειδικής μόνιμης ομάδας διερεύνησης (Frontex Scrutiny Working Group – FSWG) της Επιτροπής LIBE του Ε. Κοινοβουλίου, χτες 4/12/2023 στις Βρυξέλλες. Επισημαίνεται ότι, τον Ιανουάριο 2021, η Επιτροπή LIBE

Γιατί εμμένει η ΕΑΑΣ στη διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού & Αεροπορίας;

Έκπληκτοι οι μερισματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού (και του Λιμενικού Σώματος) και της  Αεροπορίας παρατηρούν την έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), να μεταβάλει τους ιδρυτικούς νόμους για την αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων Στρατού –

Φρούριο η Αθήνα για επέτειο Γρηγορόπουλου και άφιξη Ερντογάν -Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και σκοπευτές

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν. Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών για τη συμπλήρωση 15

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στο πάγιο και στην κιλοβατώρα φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά, φέρνουν τα νέα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.   Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια

Μετάβαση στο περιεχόμενο