Αίγινα: Έναν μήνα μετά τη βλάβη στον αγωγό, έρχονται νέα δεδομένα

Το «Έθνος» παρουσιάζει το πόρισμα που προέκυψε μετά την έρευνα των βατραχανθρώπων του λιμενικού αλλά και τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο πραγματογνώμονας

Έναν μήνα μετά τη βλάβη στον αγωγό υδροδότησης στην Αίγινα, νέα δεδομένα στην υπόθεση έρχεται να δώσει το εισαγγελικό πόρισμα.

 

Το «Έθνος» παρουσιάζει σήμερα το πόρισμα που προέκυψε μετά την έρευνα των βατραχανθρώπων του λιμενικού στο σημείο που εντοπίστηκε το πρόβλημα αλλά και τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο πραγματογνώμονας, ανατρέποντας την αρχική εικόνα περί «δολιοφθοράς» που υπήρχε.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «από το φωτογραφικό υλικό σχετικά με το τσιμεντόστρωμα κάλυψης του αγωγού στο συγκεκριμένο σημείο της βλάβης το οποίο ανελκύθηκε και τοποθετήθηκε επί του καταστρώματος της πλατφόρμας του πλωτού γερανού δεν εντοπίστηκαν τουλάχιστον μακροσκοπικά ίχνη από πιθανή χρήση εκρηκτικών υλών».

Η εικόνα δεν προσομοιάζει με τις επιπτώσεις από τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού

 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εικόνα του αγωγού δεν προσομοιάζει με τις επιπτώσεις από τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού καθώς ούτε εντοπίζονται παραμορφώσεις των πλαστικών σωλήνων αλλά ούτε και αντίστοιχες επιπτώσεις στο περιβάλλοντα χώρο του πυθμένα και των υλικών κάλυψης τους.

 

Επίσης, αναφέρεται ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον αγωγό «πρέπει να οφείλεται σε αστοχία της διαδικασίας συγκόλλησης των σωλήνων».

 

Αίγινα - Πόρισμα
Αίγινα – Πόρισμα

 

Αίγινα - Πόρισμα
Αίγινα – Πόρισμα

 

Σε επικοινωνία που είχε το «Έθνος» με την εταιρεία κατασκευής του αγωγού φαίνεται ότι και οι υπεύθυνοι πλέον έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση περί δολιοφθοράς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περί «αστοχίας» στην διαδικασία συγκόλλησης ωστόσο περιμένουν τι θα δείξει η έρευνα που συνεχίζεται.

 

Το εν λόγω πόρισμα έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Αττικής ενώ για την ώρα οι έρευνες για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την βλάβη στον αγωγό συνεχίζονται, βάζοντας «στον πάγο» τις εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς.

Μηνυτήρια αναφορά από τον Νίκο Χαρδαλιά

 

Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή που έγινε γνωστή η βλάβη στον αγωγό, υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είχε κινηθεί νομικά.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να εκκινήσει με ταχείες διαδικασίες η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

 

Σημειώνεται πως από το 2020, ο αγωγός ύδρευσης έχει γίνει στόχος τουλάχιστον τρεις φορές. Το πρώτο περιστατικό συνέβη το 2020, δύο ακόμη περιστατικά καταγράφονται το 2022.

 

Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για το επόμενο διάστημα που ξεκινά η τουριστική περίοδος καθώς οι ανάγκες για παροχή νερού θα είναι αυξημένες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο