Αισιοδοξία μετά την θαλασσοταραχή στα ναύλα

Της Αναστασίας Βαμβακά

Με το διεθνές τραπεζικό σύστημα να δέχεται σοβαρούς κλυδωνισμούς, η ναυτιλία συνεχίζει στη ρότα της χωρίς να έχει επηρεαστεί  σοβαρά από αυτούς, με τις εταιρείες που είναι εισηγημένες στα χρηματιστήρια να βρίσκονται ωστόσο σε επιφυλακή. Οι πλοιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, οι οποίοι βιώνουν μία εξαιρετική περίοδο στην ναυλαγορά, παρακολουθούν την πορεία των τιμών του πετρελαίου αφού η αναταραχή του τραπεζικού συστήματος επηρέασε και την συγκεκριμένη αγορά, με το πετρέλαιο να υποχωρεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Την ίδια στιγμή, η ναυλαγορά ξηρού φορτίου σκαρφαλώνει επίπεδα, αφήνοντας πίσω της την μικρή καθύζηση που σημειώθηκε στα μέσα  Φεβρουαρίου. ” Η άρση των πολιτικών μηδενικού ελλείμματος και η επακόλουθη επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών και απέτυχε να δώσει ώθηση στην αγορά ναύλων, παρά την αύξηση της ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023” επισημαίνεται στην ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

“Τα 5 T/C Routes για Capesize, τα 5 T/C Routes για Panamax, τα 10 T/C Routes για Supramax και τα 7 T/C Routes για Handysize υποχώρησαν κατά 83%, 44%, 35% και 30% αντίστοιχα στα μέσα Φεβρουαρίου  πριν αρχίσουν να κινούνται και πάλι ανοδικά και κλείσουν το 1ο τρίμηνο του 2023 σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από την αρχή του 2023. (2%, 12%, 24%, 12% αντίστοιχα YTD). Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και του στόλου χύδην ξηρού φορτίου (ο μικρός λόγος του βιβλίου παραγγελιών προς τον στόλο – 6,9% – δείχνει ότι η προσφορά πλοίων δεν αυξάνεται σε τέτοιους αριθμούς που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις τιμές) μπορεί να αποδειχθεί “δίχτυ ασφαλείας” για τις τιμές των ναύλων, οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να είναι ο “μπαλαντέρ” που όλοι φοβούνται, καθώς μπορεί να απειλήσει τις υπάρχουσες εμπορικές ροές και τον όγκο του εμπορίου, μεταβάλλοντας σημαντικά τη ζήτηση πλοίων”.

 

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι προβλέψεις για το 2023 είναι ακόμα καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές ενδείξεις της αγοράς. Ο στόλος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 2%-3%, οπότε δεν θα υπάρχει ο πονοκέφαλος της υπερπροσφοράς χωρητικότητας, ενώ λόγω των νέων κανονισμών στην προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αποσυρθούν μεγαλύτερης ηλικίας πλοία. Η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί λόγω της ανόδους του real estate, της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Παραγγελίες για ναυπηγήσεις φορτηγών πλοίων δεν υπάρχουν, αφού είναι πολύ ακριβές, ούτε και διαθέσιμες θέσεις στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της VesselsValue, οι αξίες των Capesizes έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο εντός Μαρτίου, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη άνοδος έχει καταγραφεί στα πιο σύγχρονα πλοία. Ενδεικτικά, οι αξίες των Capesizes χωρητικότητας 180.000 dwt έχουν καταγράψει άνοδο 16,4%, από τα $53,1 εκατ. στα $61,74 εκατ., δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο του 2022, σημειώνει η VesselsValue. Παράλληλα, το ανοδικό τέμπο στις αξίες των Capesizes αναμένεται να επιμείνει, τόσο λόγω της εποχικής ζήτησης όσο και λόγω της επιστροφής της Κίνας στην αγκαλιά του αυστραλιανού άνθρακα. Σύμφωνα με τη VesselsValue, η αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων Κίνας Αυστραλίας θα οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης για Capesizes και, συνεπώς, σε άνοδο της κερδοφορίας τους.

Οι εξαγωγές της Βραζιλίας αποτελούν έναν από τους παράγοντες αισιοδοξίας, παρότι επί του παρόντος η χώρα έχει αντιμετωπίσει σημαντικούς σκοπέλους εντός του έτους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Η φετινή συγκομιδή σόγιας στη Βραζιλία εκτιμάται να φθάσει τους 152,9 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 21,8% σε σύγκριση με το 2022. Στους παράγοντες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη αύξηση των ναύλων φαίνεται να είναι και  η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης αλλά και οι αυξημένες ανάγκες της Ινδίας. Η Κίνα φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά στις διεθνείς αγορές παρά την ανακοίνωση για τον χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ εδώ και δεκαετίες. Κατά τους πρώτους 2 μήνες του 2023, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 71% σε 60,64 εκατ. τόνους σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Εκτός αυτού, έχει καταγραφεί αναδιάταξη των θαλάσσιων  διαδρομών μεταφοράς ρωσικού άνθρακα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τονομιλίων. Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα περί ανανέωσης της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών προκαλούν επίσης μετριασμένη αισιοδοξία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι Ρωσία και Ουκρανία διαφωνούν για τον χρονικό ορίζοντα της επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε, ανεξαρτήτως της συμφωνίας, να παρέχει σιτηρά σε χώρες της Αφρικής ‒ακόμη και δωρεάν‒ προκειμένου να καλυφθούν οι επισιτιστικές τους ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος παράγοντας αβεβαιότητας επί του παρόντος είναι η μεταβλητότητα που καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα και το κατά πόσο η ανησυχία περί ενός δυνητικού ντόμινο σε παγκόσμια κλίμακα είναι αιτιολογημένη.

Την αισιοδοξία του για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου εξέφρασε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  εισηγμένης στο Αμερικανικό χρηματιστήριο Seanergy Maritime Σταμάτης Τσαντάνης. Αναφερόμενος στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, έκανε λόγο για εποχιακή αδυναμία ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει σύντομα  σημαντική ανάκαμψη τόσο στους ναύλους στη spot αγορά όσο και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (FFA).

Ιδιαίτερα θετικός για τον κλάδο των bulk carriers εμφανίστηκε ο CEO της Star Bulk Carriers, Πέτρος Παππάς ο οποίος τόνισε ότι  οι προοπτικές του κλάδου  είναι ενθαρρυντικές, δεδομένου του χαμηλού 25 ετών στο βιβλίο παραγγελιών και της θετικής επίδρασης στη ζήτηση ξηρού χύδην φορτίου από το άνοιγμα εκ νέου της κινεζικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος και CEO της Eurodry, Αριστείδης Πίττας. Ανέφερε ότι η επιστροφή της κανονικότητας στην Κίνα, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και ένα προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον με πληθωρισμό υπό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιστροφή της ζήτησης χύδην ξηρού φορτίου στα ιστορικά μέσα επίπεδα και πέραν αυτού. Ο μεγαλύτερος παράγοντας αισιοδοξίας για τον ίδιο, είναι το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών, το οποίο θα περιορίσει την ανάπτυξη του στόλου για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ενισχυμένη η αγορά των tanker

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινείται και η αγορά των δεξαμενόπλοιων. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι τα αυξημένα τονομίλια, που οδήγησαν σε ανάκαμψη των ναύλων των tanker μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, προκλήθηκαν από την ισχύ των ευρωπαϊκών κυρώσεων στα ρωσικά προϊόντα και αποτελούν μια εξέλιξη που θα διαρκέσει για πολύ.

Για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων οι προβλέψεις είναι ευοίωνες, όπως εξήγησε πρόσφατα ο κ. Χάρης Κοσμάτος, Corporate Development Officer της Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) “Οι προοπτικές παραμένουν πολύ καλές. Απ’ όταν είχαμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει τελείως η αγορά. Εχουν δημιουργηθεί στην ουσία δύο παράλληλες αγορές: η μία είναι η αγορά που κάνει τα δυτικά εμπορικά δρομολόγια και η άλλη είναι η αγορά του shadow fleet, όπως την ονομάζουν, στην οποία περιλαμβάνονται τα πλοία και οι εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τις παγκόσμιες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενεργοποιούνται στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου κυρίως προς την Ινδία και την Κίνα. Ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων, ιστορικά, βρίσκεται στα χαμηλότερά του όσον αφορά τις παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων. Τα υπό ναυπήγηση πλοία είναι στο 4% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων που είναι στο νερό. Το υψηλότερο που είχε φτάσει ήταν άνω από 20%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά πλοία που δραστηριοποιούνταν στα δυτικά trades πέρασαν στην άλλη πλευρά και τώρα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ενδέχεται όσα πλοία απέμειναν στα δυτικά trades να μη φτάνουν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Γιατί και η Αμερική και η Βραζιλία και η Μέση Ανατολή, που αντικαθιστούν το ρωσικό πετρέλαιο, είναι πιο μακριά από τη Ρωσία και έτσι παρατηρείται αύξηση των μιλίων, των αποστάσεων δηλαδή που πρέπει να καλύψει ένα πλοίο, άρα και των ναύλων. Η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων με τα σημερινά δεδομένα έχει τεράστια προοπτική ανόδου”.

Και ο κ Ευάγγελος Χατζής, οικονομικός διευθυντής της Danaos, επεσήμανε πως “η αγορά έχει πέσει μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ευημερίας. Έχει διορθώσει σημαντικά. Εξαρτάται παρά πολύ ο κλάδος από τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη γιατί υπάρχουν γεωπολιτικά θέματα που τρέχουν, έχεις τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχεις την κρίση του τραπεζικού τομέα που δεν ξέρεις τι επιπτώσεις θα έχει. Φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες που επιμένουν στα υψηλά επιτόκια και τις αυξήσεις κάποια στιγμή θα αμβλύνουν τον πληθωρισμό και θα δούμε ανάκαμψη από το 2024 και μετά”.

Ο Βαλέντιος Βαλεντής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Pyxis Tankers  σχολίασε: “Η αυξανόμενη κινητικότητα σε πολλά μέρη του κόσμου έχει οδηγήσει σε σταθερή ζήτηση για καύσιμα μεταφοράς. Τα μέτρια αποθέματα πολλών πετρελαιοειδών σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία οδήγησαν σε συνεχείς ανακατατάξεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών arbitrage, μεταβαλλόμενων εμπορικών προτύπων και επέκτασης των θαλάσσιων φορτίων σε τόνους-μίλια, που υποστήριξαν την ισχυρή δραστηριότητα ναύλωσης δεξαμενόπλοιων προϊόντων”.

Κέρδη για τους Liners

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν τα κέρδη των liner εταιρειών το 2022, παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τα εκρηκτικά επίπεδα του 2021. Σύμφωνα με ανάλυση της Sea-Intelligence, τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επτά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις τακτικές γραμμές ανήλθαν σε $95 δισ. Στα εν λόγω οικονομικά μεγέθη δεν περιλαμβάνονται αυτά των CMA CGM, Cosco και ONE, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ανάλυση, εάν ληφθούν υπόψη τα κέρδη προ φόρων και τόκων όλων των liner εταιρειών, αυτά εκτιμάται ότι άγγιξαν τα $208 δισ. έναντι $164 δισ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών τα τελευταία τρία χρόνια είναι αθροιστικά μεγαλύτερα από αυτά των προηγούμενων 63 ετών, από τότε δηλαδή που το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του έτους, η Drewry εκτιμούσε ότι τα EBIT των liners πέρυσι άγγιξαν τα $200 δισ., σημειώνοντας άνοδο $10 δισ.

Την ίδια στιγμή, οι δύο μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τακτικών γραμμών σκοπεύουν να διανείμουν μερίσματα δισεκατομμυρίων, προκαλώντας ανησυχία, δεδομένων των εκτιμήσεων για το μέλλον της ναυλαγοράς των containerships. Maersk και Hapag-Lloyd σχεδιάζουν να διανείμουν μερίσματα τα οποία αθροιστικά αγγίζουν τα $22,6 δισ., δηλαδή 33 φορές το ποσό το οποίο διένειμαν το 2019. Παρότι η εν λόγω εξέλιξη λαμβάνει χώρα στη σκιά ενός έτους ισχυρής κερδοφορίας, οι Financial Times σημειώνουν ότι η οικονομική αβεβαιότητα και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ναυλαγορά προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η χαμηλότερη ‒σε σχέση με άλλες βιομηχανίες‒ φορολογία στη ναυτιλία, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση των κερδών σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεπώς καθιστά τη διανομή υψηλών μερισμάτων πιο εφικτή. Την ίδια ώρα, η σημαντική άνοδος των μερισμάτων εξαρτάται από τη σημαντική άνοδο της κερδοφορίας. Ειδικά στην περίπτωση της Maersk, η εταιρεία έχει στρατηγική διανομής μερισμάτων που αντιστοιχούν στο 30% έως 50% των συνολικών κερδών της. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μερίσματα που θα διανεμηθούν για το 2022 θα είναι ίσα με το 37,5% των κερδών.

…και παροπλισμοί

Σύμφωνα με την Alphaliner, συνολικά 122 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκονται σήμερα παροπλισμένα. Η MSC, που είναι ο κορυφαίος διεθνής μεταφορέας κοντέινερ στον κόσμο έχει δώδεκα μεγάλα πλοία εμπορευματοκιβωτίων με χωρητικότητα σχεδόν 100.000 TEU σε αδράνεια, χωρίς να υπολογίζεται το MSC Irina που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μετά την πρόσφατη παράδοσή του. Έξι από αυτά τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ έχουν χωρητικότητα άνω των 7.500 TEU το καθένα. Βέβαια, η παροπλισμένη χωρητικότητα είναι μικρή σε σύγκριση με την συνολική χωρητικότητα των 4,8 εκατομμυρίων TEU της MSC. Επίσης, η Maersk, έχει συνολικά 29 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είναι παροπλισμένα με χωρητικότητα που ανέρχεται σε 281.400 TEU από έναν στόλο συνολικής χωρητικότητας 4,2 εκατομμυρίων TEU.

Τα πλοία που βρίσκονται σε ναυπηγεία για επισκευές ή για ανανέωση κλάσης, αποτελείται από 122 πλοία (721.300 TEU), επισημαίνει σε έρευνα της η Alphaliner. Στις 13 Μαρτίου, συνολικά 300 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας άνω των 500 teu ήταν εκτός λειτουργίας, που ισοδυναμεί με σχεδόν 1,6 εκατομμύρια teu ή περίπου το 6% της συνολικής χωρητικότητας του κλάδου. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων ξεπέρασε τις διακοπές λόγω των αργιών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος από τον χρόνο διακοπής λειτουργίας 2,6% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο