Ακινητοποίηση του διασωστικού πλοίου Sea-Watch 3 από τις αρχές της Ιταλίας διότι έσωσε υπεράριθμους

Το πλοίο Sea-Watch 3 που πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο ακινητοποιήθηκε από τις ιταλικές αρχές – Δεν είναι σαφές πότε θα αποπλεύσει

Οι αρχές στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, συνέλαβαν το πλοίο Sea-Watch 3, το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch.

Η εξέλιξη ακολούθησε τη μεταφορά 427 μεταναστών στις ιταλικές ακτές το περασμένο σαββατοκύριακο και δεν είναι σαφές το πότε θα επιτραπεί στο σκάφος να αποπλεύσει ξανά, δήλωσε η Ματέα Βάιχε, εκπρόσωπος της ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η κυρία Βάιχε χαρακτήρισε πολιτική την κίνηση αυτή των ιταλικών αρχών και εξέφρασε την ανησυχία πως το πλοίο θα παραμείνει ακινητοποιημένο για εβδομάδες αν όχι μήνες.

Οι αρχές της Ιταλίας συνεχίζουν να συλλαμβάνουν συχνά πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, συχνά για ασήμαντους λόγους. Τον Αύγουστο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αξίωσε να περιοριστεί η πρακτική αυτή.

Οι ιταλικές αρχές ανέφεραν πως το Sea-Watch 3 περισυνέλεξε υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην πιο πρόσφατη έξοδό του, σύμφωνα με τη Sea-Watch.

«Το παράλογο επιχείρημα ότι σώσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους συνεπάγεται πως μάλλον έπρεπε να αφήσουμε ανθρώπους να πνιγούν», τόνισε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Sea-Watch κάνουν προσπάθειες για να αφεθεί το πλοίο να αποπλεύσει το συντομότερο.

«Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι ιταλικές αρχές εντείνουν την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και των διασώσεων στη θάλασσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Προσπαθούν για ακόμη μια φορά να μας εμποδίσουν να προστατεύσουμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ασφάλεια και στη ζωή με παράλογες μεθόδους», στηλίτευσε ο Γιοχάνες Μπάγερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sea-Watch.

«Όμως δεν θα τα καταφέρουν, διότι θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και θα αγωνιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά», πρόσθεσε.

Οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανησυχούν ολοένα πιο έντονα για την επαύριο των εκλογών την Ιταλία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η συντηρητική συμμαχία οδεύει σε καθαρή νίκη. Τα κόμματα της συμμαχίας διαμηνύουν πως θα πατάξουν τη δραστηριότητα των ΜΚΟ, ενεργοποιώντας εκ νέου νόμους που απαγορεύουν την είσοδο πλοίων τους στα ιταλικά λιμάνια, ενώ μιλούν για ναυτικό αποκλεισμό ανοικτά των ακτών της βόρειας Αφρικής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ιστορικό βύθισης του “Ναύαρχος Κουντουριώτης” στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο https://www.wreckhistory.com ) Το “Ναύαρχος Κουντουριώτης” καθελκύστηκε ως “War Charger” στις 18 Αυγούστου του 1918, και παρόλο που είχε σύντομη επιχειρησιακή ζωή μιας και ταξίδεψε  για μόλις τρία χρόνια, οι ατυχίες του ξεκίνησαν πριν καν

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή. Πρώτη παρουσίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο