Ακτοπλοΐα: Ο Στυλιανίδης προχωρά στη δημιουργία συστήματος χρονοθυρίδων – Ποιος ο σκοπός

Στη δημιουργία συστήματος χρονοθυρίδων τα λεγόμενα slots προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του Χρήστου Στυλιανίδη στα πρότυπα  των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων.

Η πολιτική ηγεσία προχωρά στη δημιουργία μοντέλου αεροδρομίων για τα λιμάνια που έχουν αυξημένο αριθμό ταυτόχρονων ή πολύ κοντινών χρονικά απόπλων και απόπλων, όπως του Πειραιά, της Ραφήνας, της Κυλλήνης και των Κυκλάδων.  Το μοντέλο προτείνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας ως λύση στην ταυτόχρονη αναχώρηση των πλοίων και την “πίεση” να εισέλθουν  πρώτα στο λιμάνι προορισμού τους. Συνηθισμένη  είναι η εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά να λύνουν κάβους ταυτόχρονα δύο και τρία πλοία και να παίρνουν σειρά απόπλου το ένα πίσω από το άλλο.

Με την δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) οι ώρες αιχμής για τις αναχωρήσεις και αφίξεις των πλοίων θα μπορούν  δημοπρατούνται από τις  εταιρείες και να δεσμεύονται οι θέσεις αναχώρησης και κατάπλου εκείνο το χρονικό διάστημα, ώστε να μην υπάρχουν ταυτόχρονες αφιξό-αναχωρήσεις στα λιμάνια.

“Δηλώνω εμμονικός με την ασφάλεια” έχει δηλώσει  ενώπιον εκπροσώπων των λιμενικών ταμείων της χώρας ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με το σχέδιο για τις λιμενικές χρονοθυρίδες να στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐα.

“Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώτη προτεραιότητα” τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Υπουργός.

Το ΥΝΑΝΠ κατακύρωσε σε ιδιωτική εταιρεία το έργο «Εξειδίκευση αντικειμένου  για τη δημιουργία συστήματος  χρονοθυρίδων σε Θαλάσσιους Λιμένες (Sea Port Time Slots System) στο πλαίσιο της πράξης «Μελέτες, Εμπειρογνωμοσύνες, Τεχνικοί Σύμβουλοι 2021-2027 της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» του Προγράμματος Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων 2021-2027.

Το αντικείμενο του έργου  συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών  συμβούλου  για τον προσδιορισμό  του αντικειμένου  και των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν  τη δημιουργία Συστήματος Χρονοθυρίδων Θαλάσσιων Λιμένων για την κίνηση της ακτοπλοΐας στους λιμένες της  χώρας.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο