Αναγκαία αναβάθμιση για μεγαλύτερη ασφάλεια

Το σωτήριο “112” εκσυγχρονίζεται και ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας – Ο διαγωνισμός από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ύψους περίπου €24.000.000, θα συμβάλει στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα ενισχύσει τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Tο 112 μεγαλώνει, γίνεται ισχυρότερο και αποκτά εικόνα. Ο διαγωνισμός από την Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο «Αναβάθμιση/ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών 112- ΝΕXT GENERATION 112 (NG112) για την ΙΑ την πολιτική προστασία» για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους περίπου 24.000.000 ευρώ αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία μέσα σε λίγους μήνες το 2019 έθεσε σε λειτουργία το σύστημα που αποδείχθηκε σωτήριο σε δεκάδες περιπτώσεις.

Στόχος είναι το 112 να αλλάξει εκ βάθρων, να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον διαγωνισμό, μεταξύ άλλων:

• Θα βασίζεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες Ιστού (Web Browser, RESTWebServices) και ασφαλή πρωτόκολλα ασφαλείας (HTTPS/SSL).
• Θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες γεωεντοπισμού ακριβείας με τη χρήση Advanced Mobile Location (AML) με τη συνδυαστική χρήση data SMS και HTTPS πρωτοκόλλου.
• Θα παρέχει υπηρεσίες γεωεντοπισμού over SIP σύμφωνα με τις προδιαγραφές μεγάλων κατασκευαστών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας.
• Θα μπορεί να υποστηρίξει την κλιμάκωση των υπηρεσιών σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος με την απομακρυσμένη παροχή εργασίας ενσωματώνοντας όλες τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας και επίβλεψης των χρήστων.
• Θα παρέχει βασικές λειτουργικότητες μέσω κινητών τερματικών (έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablet).
• Θα παρέχεται η δυνατότητα Video Conference μεταξύ των χρήστων του NG -ECMS-112-SW με σύγχρονη τεχνολογία Web RTC.
• Θα υποστηρίζει αναζήτηση διευθύνσεων, σταυροδρομιών, τοπωνυμίων και σημείων ενδιαφέροντος από δεδομένα διαφορετικών παρόχων με εύκολη ανανέωση των δεδομένων χωρίς να είναι αναγκαία η υποστήριξη από τον ανάδοχο.
• Θα είναι Cloud-ready για μελλοντική μεταφορά σε κυβερνητικό νέφος.

Προκειμένου να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία καθώς και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας θα δημιουργηθεί εφαρμογή (MobileApp 112 Total Conversation) για συσκευές Android και iOS, που θα προσφέρει :
• Επικοινωνία σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής, αλλά μόνον WI- FI .
• Ενα βελτιστοποιημένο περιβάλλον επικοινωνίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες τωνΑμεΑ και διαρκώς εξελισσόμενο.
• Silent button: Σιωπηλή αναγγελία περιστατικού (π.χ. σε περιπτώσεις ομηρίας).
• Οδηγίες προστασίας ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται εκτός δικτύου.

Συντονισμός φορέων

Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο αφού αναμένεται να ενισχύσει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή) μέσω της υιοθέτησης και αξιοποίησης τεχνολογιών επόμενης γενεάς και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους προς τους Φορείς Δημόσιας Ασφάλειας.

Ιδιαίτερη αξία έχει η εφαρμογή Mobile 112 Total Conversation με στόχο την υποστήριξη ομάδων ΑμεΑ παρέχοντας προηγμένες δυνατότητες για αποστολή στοιχείων καλούντα, πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων και ανταλλαγής κειμένου σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή θα υποστηρίζει τόσο το λειτουργικό σύστημα Google Android όσο και λειτουργικό σύστημα Apple iOS.

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης βίντεο κλήσεων και βίντεο συνδιαλέξεων μεταξύ πολιτών που κάνουν χρήση της εφαρμογής 112 Mobile Total Conversation. Eπίσης το ίδιο υποσύστημα θα δίνει τη δυνατότητα SMS-to-VideoCall σε λοιπά έξυπνα κινητά.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως το 112 AML επιτρέπει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσδιορίζουν αυτόματα και με ακρίβεια την τοποθεσία του καλούντος, βοηθώντας τις να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην έκτακτη κατάσταση. Μέσω της τεχνολογίας AML ένα σύστημα 112-PSAP μπορεί αυτόματα να ανακτά και να μεταδίδει τις πληροφορίες της τοποθεσίας του καλούντος, συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων γεωγραφικού πλάτους και μήκους. Για τις ανάγκες του έργου ο ανάδοχος θα πρέπει να υποστηρίξει τη λήψη δεδομένων τόσο μέσω SMS όσο και μέσω HTTPS.

Μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού και λογισμικού θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ ο ανάδοχος θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα eLearning και να διαμορφώσει (και επικαιροποιήσει) σειρά μαθημάτων που θα περιλαμβάνουν βιντεομαθήματα, καθώς και σύστημα αξιολόγησης μέσα από το οποίο οι χρήστες θα λαμβάνουν βεβαίωση ικανοποιητικής χρήσης του λογισμικού. Επίσης, θα εκτελέσει δράσεις δημοσιότητας (ενημερωτικά σποτ, ημερίδες κ.ά.) οι οποίες αποσκοπούν στην άμεση ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το αντικείμενο και τα οφέλη του έργου.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο