Ανακάλυψη-σοκ στις Μπαχάμες: Βρέθηκαν τα πρώτα ναυάγια που συνδέονται με τους αληθινούς «Πειρατές της Καραϊβικής»

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στις Μπαχάμες φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τους πραγματικούς πειρατές της Καραϊβικής.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής Βρετανό θαλάσσιο αρχαιολόγο, εντόπισε τα πρώτα ναυάγια που συνδέονται με τη λεγόμενη «χρυσή εποχή της πειρατείας» στο λιμάνι του Νασάου.

Το Νασάου, στο νησί της Νέας Πρόβιντενς, αποτέλεσε μεταξύ 1690 και 1720 καταφύγιο διαβόητων πειρατών όπως ο Μαυρογένης (Blackbeard) και ο Κάλικο Τζακ Ράκαμ. Εκεί σχεδίαζαν τις επιδρομές τους, μοίραζαν τα λάφυρα και προετοίμαζαν τις επόμενες επιχειρήσεις τους στη θάλασσα.

Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από την πρώτη επίσημη άδεια που δόθηκε ποτέ για καταδύσεις σε κλειστή ζώνη του λιμανιού. Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά έξι ναυάγια, εκ των οποίων τα τρία χρονολογούνται στην εποχή της πειρατείας.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα βρίσκεται το απανθρακωμένο ξύλινο σκαρί ενός πλοίου, το οποίο διατηρήθηκε στον βυθό μαζί με το πέτρινο έρμα του. Οι πειρατές συνήθιζαν να καίνε τα πλοία που καταλάμβαναν, αφού πρώτα αφαιρούσαν τα πολύτιμα φορτία, τα κανόνια και τον εξοπλισμό τους, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης περιστρεφόμενο πυροβόλο όπλο (swivel gun), ένα είδος μικρού κανονιού που χρησιμοποιούσαν συχνά οι πειρατές για να προκαλούν πανικό στα εχθρικά πληρώματα. Μαζί του εντοπίστηκαν ένα σιδερένιο κανόνι, 25 μολυβένιες σφαίρες μουσκέτου και μία πέτρα ακονίσματος σπαθιών.

Ο Βρετανός θαλάσσιος αρχαιολόγος και συνδιευθυντής της αποστολής, Σον Κίνγκσλεϊ, χαρακτήρισε τα ευρήματα «μόνο την κορυφή του παγόβουνου», εκτιμώντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν δεκάδες ακόμη ναυάγια στην περιοχή.

Ο συνδιευθυντής της αποστολής και πρεσβευτής Ιστορίας και Πολιτισμού των Μπαχαμών, Μάικλ Πάτεμαν, δήλωσε ότι το να καίνε οι πειρατές τα πλοία μέχρι τη στάθμη του νερού ήταν μια γνωστή τακτική για να κρύβουν τα ίχνη τους από τις αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο ναυάγιο παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας ενέργειας.

Η ανακάλυψη θεωρείται ακόμη σημαντικότερη επειδή, παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί λίγα πειρατικά ναυάγια σε διάφορα σημεία του κόσμου, κανένα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Νασάου, το οποίο θεωρείται η «πρωτεύουσα» των πειρατών της Καραϊβικής.

Εκτός από τα πειρατικά ευρήματα, η ομάδα ανακάλυψε τμήματα εξαρτισμού, γυάλινα μπουκάλια, τούβλα από μαγειρείο πλοίου και 143 πήλινες πίπες καπνού. Ορισμένες έφεραν διακοσμήσεις με μονόκερους, άλογα, στέμματα και το βασιλικό έμβλημα της Αγγλίας, γεγονός που δείχνει ότι κατασκευάστηκαν στο Λονδίνο γύρω στη δεκαετία του 1740.

Τα αντικείμενα αυτά αποκαλύπτουν τη μετάβαση του Νασάου από κέντρο πειρατικής δράσης σε κανονικό εμπορικό λιμάνι μετά την καταστολή της πειρατείας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι ερευνητές μελέτησαν έγγραφα ηλικίας άνω των 300 ετών, παλιούς χάρτες και εξερεύνησαν σπηλιές όπου, σύμφωνα με θρύλους, οι πειρατές έκρυβαν τους θησαυρούς τους. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν ίχνη από κρυμμένα λάφυρα.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο πρώτο επεισόδιο της νέας μίνι σειράς Mystery of the Pirate King’s Treasure, καθώς και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Wreckwatch, το οποίο ειδικεύεται στην έρευνα ιστορικών ναυαγίων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του