Αναβολή στα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ- Νέοι συντελεστές και κλιμάκια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το εγχείρημα του νέου ΕΝΦΙΑ με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο κύριο και την ένταξη των περιοχών που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτους από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,570 δισ. ευρώ φέτος.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος των 70 εκατ. ευρώ ο οποίος αξιοποιείται το επόμενο έτος μεταβάλλει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι συνολικά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν λιγότερα. Πάντως, στους τόμους τους προϋπολογισμού όπου αναλύονται όλοι οι κωδικοί εσόδων και εξόδων τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα ανέλθουν στα 2,577 δισ. ευρώ!

Οι αλλαγές στον νέο ΕΝΦΙΑ

1. Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021.Το ποσό είναι πιθανό να περιορισθεί στα 2,3 δισ. ευρώ εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 200 εκατ. ευρώ για την μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του φόρου.

2. Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.

3. Αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μετά την ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000 – 100.000 ευρώ το καθένα θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα είναι υψηλότερος, αλλά δεν θα ξεπερνά για τους περισσότερους ιδιοκτήτες το ποσό που καταβάλλουν σήμερα.

4. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

5. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

6. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 9 ή 10 δόσεις, από Μάιο η Ιούνιο μέχρι Φεβρουάριο.

Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαΐου. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το