Νέες αποκαλύψεις για τη μεγάλη συμμορία των Ρομά που είχε διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, μέλος της συμμορίας ήταν ένας ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε τμήμα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής.
Επειδή υπήρχε ο φόβος κάποιος να έχει δει το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί σε μια διάρρηξη, να έχει κρατήσει τον αριθμό και να τον έχει δώσει στην αστυνομία, αυτό αυτομάτως θα σήμαινε πως από εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο όχημα θα “απασχολούσε” την ΕΛ.ΑΣ.
Έτσι ο ανθυπαστυνόμος έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα της αστυνομίας police online, πληκτρολογούσε τις πινακίδες και έβλεπε αν υπήρχε τέτοια καταχώριση και άρα αν κάποιο αυτοκίνητο θεωρείται ύποπτο και θα το αναζητούσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανθυπαστυνόμος δεν έχει συλληφθεί, ωστόσο το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και για το θέμα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας.
Πώς δρούσε η συμμορία – Ο ρόλος των γυναικών
Τα πιο “βαριά” ονόματα, από τις πιο γνωστές “φαμίλιες” των Ρομά, συμμετείχαν στη συμμορία που είχε διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών σε ολόκληρη τη χώρα αποκομίζοντας περίπου 400.000 ευρώ. Η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής έπειτα από μεγάλη επιχείρηση σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα συνέλαβε δέκα άτομα και στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρήκαν κοσμήματα, ακριβά ρολόγια, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και πολυτελή αυτοκίνητα. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί εννέα ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της οργάνωσης.
Στην οικογενειακή “επιχείρηση” τα μέλη της συμμορίας είχαν επιστρατεύσει και γυναίκες οι οποίες είχαν τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Έκαναν έλεγχο στα σπίτια για να βεβαιώνονται ότι έλειπαν οι ένοικοι και επόπτευαν την περιοχή προκειμένου να ενημερώνουν τους μπουκαδόρους σε περίπτωση που εμφανιζόταν η Αστυνομία. Οι διαρρήκτες χωρίζονταν κάθε φορά σε ομάδα των τεσσάρων ατόμων και έμπαιναν στα σπίτια από πόρτες και παράθυρα. Φορούσαν πάντα γάντια, μάσκες και τζόκεϊ καπέλα για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ τους περίμενε ο συνεργός τους στο αυτοκίνητο με τη μηχανή πάντα αναμμένη.
Η χλιδάτη ζωή
Με τα “έσοδα” από τις επιθέσεις δημιουργούσαν μάλιστα επιχειρήσεις, λειτουργικές αλλά και εικονικές, προκειμένου να “ξεπλένουν” τα χρήματα που αποκόμιζαν. Η δράση τους επεκτεινόταν σε όλη τη χώρα -από την Αττική και τη Βοιωτία έως την Χαλκίδα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, την Πρέβεζα και την Αχαΐα – διαπράττοντας 59 διαρρήξεις.
Οι αστυνομικοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν μπήκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, καθώς ζούσαν μέσα στην απόλυτη χλιδή. Πρόκειται για πολυτελή σπίτι με πανάκριβα έπιπλα, τζακούζι και πισίνες.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη συμμορία που “ξάφριζε” σπίτια
“Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές οικιών σε Αττική και Περιφέρεια.
Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 10-12-2021 σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών και τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, Ο.Π.Κ.Ε., Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εννέα ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -για τα κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιποίηση αρχής και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ για την υπόθεση προέκυψε και η εμπλοκή αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Της επιχείρησης προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ανωτέρω, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο τρέχοντος έτους και στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας στοχοποιούσαν οικίες, για τις οποίες συγκέντρωναν πληροφορίες για τις συνήθειες των ενοίκων και την ύπαρξη τιμαλφών μεγάλης αξίας.
Τις οικίες «χτυπούσαν» ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, αποτελούμενες από τουλάχιστον τέσσερα μέλη με προκαθορισμένους ρόλους, τα οποία όμως ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την χρήση «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.