Σε λίγο θα αγοράζουμε μπουλντόζες για τα αυθαίρετα αντί για σκάφη για την αστυνόμευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την καταπολέμηση του εγκλήματος στην θάλασσα;
Τις τελευταίες ημέρες το θέμα που συζητείται κατά κόρον ανάμεσα στα στελέχη του ΛΣ είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία του πολιτικού προϊσταμένου του ΥΝΑΝΠ που αφορά στην επέκταση των αρμοδιοτήτων του Σώματος εκτός από τον αιγιαλό και στην παραλία.
Στο άκουσμα αυτής της προοπτικής, καταρχήν θα έλεγε κανείς, γιατί όχι;
Μεγαλώνουμε! Είναι κακό;
Να δούμε λοιπόν τι προηγήθηκε της εξαγγελίας;
Από καιρό είναι γνωστό, ότι ο Αρχηγός του ΛΣ έχει ξεκινήσει ένα αγώνα «πειθαναγκασμού» στελεχών, καθώς των συνδικαλιστικών ενώσεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία ότι, αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Σώμα και όλοι πρέπει να συνταχθούν και να την στηρίξουν.
Με επιχειρήματα σαθρά, «παιδαριώδη» θα ΄λέγαμε, όπως εκείνο του μεγέθους, της αναγνωρισιμότητας κ.λ.π. και με υποσχετική μια αόριστη αύξηση της οργανικής δύναμης και προσλήψεων στο ΛΣ, προσπάθησε και ακόμη προσπαθεί να στρατολογήσει ετερόκλιτες δυνάμεις υποστήριξης, χωρίς επιτυχία, εάν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις των εμπλεκομένων.
Εν τέλει απομονωμένος, με μοναδικό ίσως σύμμαχο ακόμη (;) τον εισηγητή, τον θεωρητικό θα λέγαμε της «στρατηγικής αστυνομοποίησης του Λιμενικού», γνωστό ημέτερο ανώτατο και αυτοανακηρυχθέντα από καιρού εις καιρό ως διάδοχο του στην ηγεσία του Σώματος, εξακολουθεί να επιμένει.
Είναι αυτή η επιμονή ή εμμονή που τον διακατείχε και όταν σε μια νύχτα παρέδωσε την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων ….απεμπολώντας οργανικές θέσεις και αρμοδιότητες αφήνοντας παράλληλα σκιές στα στελέχη του Σώματος.
Όφειλε να γνωρίζει ο κύριος Αρχηγός, αν δεν γνώριζε, ότι στο παρελθόν διακαής ήταν η επιθυμία ιθυνόντων της ΕΛ.ΑΣ. να απαγκιστρωθούν από αυτά τα καθήκοντα.
Δεν είναι μυστικό, ότι σε πολλές περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία και παρεμβάσεις των κατά τόπους αστυνομικών αρχών και με το αιτιολογικό της έντασης της εργασίας από την πλευρά τους αλλά και της ασάφειας του νόμου τις αρμοδιότητες αστυνόμευσης της παραλίας με εισαγγελικές διατάξεις είχαν υποχρεωθεί να τις ασκούν οι τοπικές Λιμενικές αρχές π.χ Εύβοια, Λέσβος, Σάμος κ.λ.π.
Όφειλε επίσης να γνωρίζει ο κύριος Αρχηγός, ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 70 χρόνια για να οριοθετηθεί λιγότερο από το 15% των αιγιαλών της χώρας.
Και σήμερα, υπό τη διαρκή πίεση των θεσμών, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των αιγιαλών στο 80% της χώρας.
Επίσης, ότι μπροστά σε αυτές τις πιεστικές ανάγκες, αιτήματα ενίσχυσής των συναρμοδίων υπηρεσιών αστυνομία, κτηματική υπηρεσία δημοσίου έπεσαν στο κενό λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Σήμερα ο κ. Ράπτης οφείλει να απαντήσει:
. Ποιος ή ποιοι λόγοι τον οδήγησαν σε μια τέτοια εισήγηση;
. Ποια τα προσδοκώμενα οφέλη τόσο για τον οργανισμό του Λ.Σ. όσο για τα στελέχη;
. Γιατί πιστεύει, ότι αυτός τώρα θα πετύχει [εξασφάλιση πρόσθετων οργανικών θέσεων] σε κάτι στο οποίο επί τρία χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς;
Εν κατακλείδι, κύριε Αρχηγέ
Γιατί υποθηκεύτε με τις ενέργειές σας το μέλλον Λιμενικού Σώματος και υπονομεύετε την επί δεκαετίες δοκιμασμένη στρατηγική ανάπτυξης του Σώματος, επιφυλάσσοντας στα στελέχη τον ρόλο του τροχονόμου και αστυνόμου στις παραλίες της χώρας;
Μήπως το όραμά σας για την τύχη του Λιμενικού Σώματος έχει ως ορίζοντα την οδό Κατεχάκη;
Αντί με τις πρωτοβουλίες σας ή την υλοποίηση υπεσχεθέντων να διχάζετε το Προσωπικό, γιατί δεν βγαίνετε δημοσίως να ενημερώσετε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις πραγματικές σας προθέσεις;
Δημήτρης Α. Σαιτάκης
τ.Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ