Αντιναύαρχος ε.α. Γεώργιος Μπαμπλένης: Μια ζωή μέσα στη θάλασσα, τιμήθηκε από τον Δήμο Σκιάθου

Διετέλεσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στις τέσσερις δεκαετίες και χάραξε εντυπωσιακή «ρότα» φτάνοντας στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Ο λόγος για τον Σκιαθίτη στην καταγωγή αντιναύαρχο (Μ) ε.α. κ. Γεώργιο Μπαμπλένη, ο οποίος την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 79ης  επετείου από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» τιμήθηκε από τον Δήμο Σκιάθου για τη λαμπρή σταδιοδρομία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

 

Άνθρωπος που σμιλεύτηκε στη θάλασσα, καθώς κληρονόμησε από τον πατέρα του, που ήταν καπετάνιος, την αγάπη για το υγρό στοιχείο. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1982 μέχρι και την περασμένη άνοιξη που ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του ως διοικητής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ).

Μιλώντας στο SkiathosLife.gr ο κ. Γιώργος Μπαμπλένης αναφέρθηκε στη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο σε μάχιμες υπηρεσίες στον στόλο, όσο και επιτελικά πόστα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, ενώ στη Σκιάθο περνούσε όλα τα καλοκαίρια και μέχρι σήμερα έχει χαραγμένες έντονες μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στο νησί από το οποίο κατάγεται η οικογένειά του. Πριν από σαράντα χρόνια πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. «Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μέρα ως δόκιμος. Κανείς μας δεν ήξερε τι τον περίμενε, ούτε πώς ήταν η σχολή. Μια περίοδο προσαρμογής που είχε τις δυσκολίες της. Αφήναμε πίσω τη ζωή που είχαμε μάθει, όντες ανεξάρτητοι και ελεύθεροι και καλούμασταν να προσαρμοστούμε στο επάγγελμα και στις υποχρεώσεις του Πολεμικού Ναυτικού», εξομολογήθηκε στην αρχή της συζήτησης, ο επίτιμος, πλέον, διοικητής της ΔΔΜΝ.

Ο κ. Μπαμπλένης αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και ονομάστηκε Σημαιοφόρος Μηχανικός. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε πλοίο, όπου υπηρέτησε ως μάχιμος αξιωματικός. «Το πρώτο μου καράβι ήταν το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης». Στη συνέχεια βρέθηκα σε άλλα δύο αντιτορπιλικά, τα «Κανάρης» και «Νέαρχος», καθώς και στο αρματαγωγό «Οινούσαι». Υπηρέτησα σε πλοία από το 1986, που τελείωσα τη σχολή, μέχρι τον Ιούλιο του 1999, ενώ ενδιάμεσα και πιο συγκεκριμένα το διάστημα ’91-’93 βρέθηκα στις ΗΠΑ για εκπαίδευση».

Στις 8 Μαρτίου 2022, με την τελετή παράδοσης – παραλαβής διοικητή της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, γράφτηκε ο επίλογος μίας λαμπρής καριέρας στο Πολεμικό Ναυτικό για τον Γεώργιο Μπαμπλένη

Αργότερα τοποθετήθηκε σε επιτελικές, διοικητικές, και διευθυντικές θέσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2000. «Εκείνη την περίοδο ανέλαβα βοηθός προσωπάρχη του ναυτικού», είπε, ενώ έπειτα θυμήθηκε την παρουσία του στην Αγγλία: «Υπηρέτησα επί αγγλικού εδάφους για τρία χρόνια. Η δουλειά μου ήταν στο εργοστάσιο της Rolls Royce, στο Άνστυ και έμενα λίγο βόρεια από το Λονδίνο. Ήμουν υπεύθυνος για τις επισκευές των μηχανών στα πλοία μας. Πήγα το καλοκαίρι του 2005 και παρέμεινα εκεί μέχρι το 2008. Επιστρέφοντας από σύνδεσμος Ναυτικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβα τεχνικός υποδιευθυντής στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Ο κ. Μπαμπλένης ήταν 19 ετών, όταν αποφάσισε να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό και να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού. «Σίγουρα επρόκειτο για συνειδητή επιλογή», διευκρίνισε, ενώ στην ερώτηση για το εάν εκείνη την εποχή είχε περάσει από το μυαλό του η ιδέα πως θα είχε τέτοια εξέλιξη, είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Όταν μπαίνεις δόκιμος, το όνειρό σου είναι να γίνεις κάποτε ναύαρχος. Το να φτάσω και να μείνω τέσσερα χρόνια ναύαρχος, περνώντας απ’ όλες τις θέσεις ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού, θεωρώ ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Τον περασμένο Μάρτιο, παραδίδοντας έπειτα από δύο χρόνια στη ΔΔΜΝ δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνω».

Επιχειρώντας δε, έναν πρώτο απολογισμό, ο απόστρατος αντιναύαρχος ανέφερε: «Έζησα μια γεμάτη ζωή στο Πολεμικό Ναυτικό. Πέρασα απ’ όλα τα επίπεδα. Έφτασα να είμαι επικεφαλής όλων των μηχανικών αξιωματικών. Είμαι ευχαριστημένος που έκανα αυτόν τον κύκλο. Το ότι θα ερχόταν η ώρα της αποστρατείας είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Δεν υπήρχε κάτι άλλο να γίνει. Τώρα θα αφοσιωθώ στην οικογένειά μου και σε άλλες προσωπικές ασχολίες». Όσο για το τι κρατάει; «Το ναυτικό και τη θάλασσα», κατέστησε σαφές.

Στο παρελθόν, όσο ακόμη ήταν εν ενεργεία, ο κ. Μπαμπλένης συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για το υποβρύχιο «Κατσώνης»

Το πρόγραμμα της βράβευσης

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι, πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση βράβευσης του κ. Μπαμπλένη, για την οποία ο ίδιος δεν έκρυψε την έκπληξή του, αλλά και τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι θα τιμηθεί στον τόπο καταγωγής του: «Είναι ιδιαίτερα τιμητική η κίνηση του δημάρχου, τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Με ξάφνιασε, ομολογώ δεν το περίμενα».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, και ακολουθήσουν οι ομιλίες του απόστρατου ναυάρχου Γεώργιου Μπεζεριάνου και του Ιωάννη Παρίσση, προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, ενώ μετά την απονομή στον κ. Μπαμπλένη, το πρόγραμμα της 1ης ημέρας από τα 79α «Κατσώνεια» έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Φίλιππος Βαρδάκας με τίτλο «Υ1: Στη σιωπή του βυθού».

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας με τον απόστρατο αξιωματικό και επίτιμο διοικητή ΔΔΜΝ

Με πληροφορίες από το SkiathosLife.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο