Απάντηση κ. ΥΝΑΝΠ σε ανοικτή επιστολή Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Παραθέτουμε ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης:

Σε συνέχεια ανοικτής επιστολής προς τον  ΥΝΑΝΠ  κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη με θέμα «Συνυπηρέτηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  – Προστασία και βέλτιστο συμφέρον  παιδιού» (εδώ) , κατατέθηκε στην βουλή από τους βουλευτές  Θραψανιώτη Μανόλη , Βαρδάκη Σωκράτη , Ηγουμενίδη Νίκο , Μαμουλάκη Χαράλαμπο , Ξανθό Ανδρέα  και Πολάκη Παύλο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορά  η επιστολή μας (εδώ).

    Ο κ. Υπουργός ως μας έχει συνηθίσει απέφυγε να απαντήσει επί των θέματών παραπέμποντας μας στην σχετική νομοθεσία πληροφορώντας μας δε ότι η συνυπηρέτηση είναι υποχρεωτική και δεν τελεί υπό περιορισμούς, με εξαίρεση τους αποφοίτους των παραγωγικών σχολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και  κατά συνέπεια, δεν υφίσταται απαγόρευση συνυπηρέτησης για στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με ειδικότητα ή με ειδικά καθήκοντα.

    Αυτό όμως είναι αναληθές καθώς στο άρθρο 29 του π.δ. εκτός των υπολοίπων αναφέρει «α) Ο σύζυγος ή η σύζυγος υπηρετεί ως αστυνομικός, ή λιμενικός, ή πυροσβεστικός υπάλληλος, ή συνοριακός φύλακας, ή στρατιωτικός, ή ειδικός φρουρός και το στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι κατά βαθμό κατώτερο ή νεότερο του συζύγου ή της συζύγου.»

Προφανώς γνωρίζουμε συζευγμένα ζευγάρια Λιμενικών, που υπηρετούν δηλαδή και οι δυο στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ,  για τα οποία δεν εκτελείται η υποχρεωτική συνυπηρέτηση και για αυτό το λόγο στην σχετική επιστολή μας αναφέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην συνυπηρέτηση στελεχών που υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδικά προσόντα (π.χ αξιωματικών ειδικοτήτων νομικών-τεχνικών-υγειονομικών, συνοδός υπηρεσιακού σκύλου κτλ) όπου αν ο/η σύζυγος είναι ανώτερος κατά βαθμό δεν μπορεί να εκτελεστεί η συνυπηρέτηση. Είναι τουλάχιστον τραγικό να μην μπορεί συζευγμένο ζευγάρι λιμενικών να συνυπηρετήσει.

Επίσης η τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου, βάσει του ν.4800/2021,  με κύριο μέλημα την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον  του παιδιού που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση του π.δ 11 (μεταθέσεων).

Ως είναι εύκολα αντιληπτό από την στιγμή που εκδόθηκε ο ν.4800/21 είναι Υποχρέωση κάθε διοικητικής αρχής και κάθε νομοθετικού οργάνου (αλλά και κάθε δικαστηρίου) να λαμβάνει πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού. Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξει σχετική εναρμόνιση και στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που όμως δεν διαφαίνεται στα σχέδια του κ. Υπουργού, καθώς με τις απαντήσεις του εμμένει στην ανάδειξη ως τέλειου του π.δ 11 (μεταθέσεων) αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν επιφέρει οι επιλογές οι δικές του και του επιτελείου του.

                Όσον αφορά την δικαιολογία αφαίρεσης από το ΣτΕ , άρθρου με το οποίο προσπάθησαν να ρυθμίσουν την μετάθεση γονέα σε υπηρεσία πλησίον  της κατοικίας των τέκνων και της αιτιολογίας από το ΣτΕ ότι κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης,  είμαστε βέβαιοι ότι ήταν συνταγμένο με τρόπο ο οποίος ρύθμιζε όχι μόνο τα θέματα του λιμενικού αλλά  στην ουσία τροποποιούσαν τον νόμο για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες όπως αυτό συνέβη και με άλλες διατάξεις  στο ίδιο Π.Δ. 11. Στην ουσία δεν ήταν το μοναδικό που το ΣτΕ τους απέρριψε και αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το εν λόγω Π.Δ. , εν κρυπτώ,  καθώς επίσης αναδεικνύει την προσπάθεια του συντάκτη του να ρυθμίσει θέματα σε διαφορετική βάση.

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης  προαναγγέλλουμε και δεσμευόμαστε για επόμενες ενέργειες μας προκειμένου να υποχρεωθεί η στρατιωτική αλλά κυρίως η πολιτική ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας και την εφαρμογή του ν.4800/21.

Απάντηση κ. Υπουργού  

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άτυχο πλοίο: USS WILLIAM D. PORTER (DD-579)

Άρθρο του J. M. Caiella από το “Naval History Magazine”, V.35, Number 3, June 2021. Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, Αναστάσης Παπαδάκης, Μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Το αντιτορπιλικό, τύπου Fletcher, USS William D. Porter (DD-579) απέκτησε από τον πρώτο επιχειρησιακό του πλου

Ένα τόνο ακατάλληλα όστρακα για ανθρώπινη κατανάλωση κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από στελέχη του γραφείου Αλιείας της Λιμενικής Αρχής, εντοπίστηκαν εντός Φ/Γ-Ψ/Γ οχήματος ένας τόνος και είκοσι επτά κιλά (1.027 kgr) όστρακα του είδους χάβαρα, τα οποία διακινούνταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά,

Έριξε το αυτοκίνητο της συντρόφου του στη θάλασσα- Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή στον καυγά των δύο συντρόφων που κατέληξε στη… βύθιση του αυτοκινήτου της γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας! Το νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο, όπως γράφει το Cretalive, εξελίχθηκε επικίνδυνα όταν ο άνδρας, μετά τη διαμάχη με τη

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου και περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals τα οποία κυκλοφορούν στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο