Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη εν μέσω ελλείψεων και θύελλας αντιδράσεων

Τρίωρη στάση εργασίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση στην πύλη του Παπαγεωργίου.

Ξεκινούν σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει και τους γιατρούς να αντιδρούν σημειώνοντας ότι «ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια, δωρεάν Υγεία» και καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά χειρουργεία.

Το εγχείρημα λαμβάνει χώρα την ώρα που δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών να παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ώρα που αναισθησιολόγοι καταρρέουν μετά τις απανωτές εφημερίες. Την ώρα που υπάρχουν τουλάχιστον 6.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και πάνω από 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ

Όσοι δε επιθυμούν να χειρουργηθούν θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις.

Πρεμιέρα με αντιδράσεις

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο  θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 το απόγευμα στο «Παπαγεωργίου» και το δεύτερο στις 17:00 στο «ΑΧΕΠΑ» με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σπεύδει στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή του μέτρου που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μειώσει τις λίστες αναμονής.

«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».

«Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που σήμερα κατέρχονται σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 12.30 καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Παπαγεωργίου.

Τεράστιες ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), στη συμπρωτεύουσα , σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα οι μετακινήσεις προσωπικού προς το «Ιπποκράτειο» για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων!»,  αναφέρουν.

Στο μεταξύ, όπως είπε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Βραδυνή ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

«Επιλογή» ή χειρουργείται όποιος έχει να πληρώσει;

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται και ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο» είπε προκλητικά ο κ. Θεσμιστοκλέους. «Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ», ανέφερε.

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, λόγω λειψού προσωπικού, όμως όποιος έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες, από το ίδιο προσωπικό!», απαντούν από την πλευρά τους οι γιατροί.

«’Οχι» και από την πλειοψηφία των πολιτών

Ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία έχουν ταχθεί και οι πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB (29 Φεβρουαρίου), το 59,5% των πολιτών, ή 6 στους δέκα, διαφωνούν με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, με μόλις 30,6% να συμφωνεί.

Επίσης, σε δημοσκόπηση της ALCO (8 Φεβρουαρίου), διαφωνούσε το 53% και συμφωνούσε το 41%.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο