Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο κατεξοχήν παράγοντας προβολής της σκληρής ναυτικής ισχύος

“H κεφαλαιώδης σημασία της ναυτικής ισχύος είναι διαχρονική και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σήμερα ο κατεξοχήν παράγοντας προβολής της σκληρής ελληνικής ναυτικής ισχύος, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε κάθε κρίση που ξεσπά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτών και τις πολλαπλές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αναλαμβάνει, προβάλλοντας την ελληνική σημαία και διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Εκτός όμως από το Πολεμικό μας Ναυτικό, που λειτουργεί ως κατεξοχήν φορέας της σκληρής ναυτικής μας ισχύος, ως δεύτερος πυλώνας της ελληνικής ναυτικής και κατ’ επέκταση της ελληνικής θαλάσσιας ισχύος παραμένει η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ελέγχοντας σχεδόν το 19% της παγκόσμιας χωρητικότητας εκτοπίσματος, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά της χώρας μας στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ναυτικής ισχύος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή της πάντοτε στις ναυτικές επιχειρήσεις τους και στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις τους, και με την προσφορά στη Συμμαχία, δύο ναυτικών Στρατηγείων Υψηλής Ετοιμότητας. “Και είναι ένα λιμάνι αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας του Βορρά, που σήμερα στηρίζει την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας αυτού του χώρου, και διασφαλίζει την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ από την βίαιη εκδήλωση του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα από αυτές τις συμμετοχές, μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αυξάνεται το εθνικό αποτύπωμα μας εντός της Συμμαχίας και της ΕΕ και ενισχύεται η δυνατότητά μας να συμμετέχουμε στις διεθνείς εξελίξεις με κύρος και αξιοπιστία, σχολίασε περαιτέρω.

Εξάλλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, “στην αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών μας, με προεξάρχουσες την επέκταση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, ώστε το ‘Φρούριο Κρήτη’ να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου μας. Αλλά και την δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά μας, δίπλα ακριβώς στην φυσική τους συνέχεια, δηλαδή στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών”.

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και με όλες μας τις δυνάμεις να διασφαλίσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και της ναυτικής μας ισχύος, για το καλό της πατρίδας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, κατέληξε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άτυχο πλοίο: USS WILLIAM D. PORTER (DD-579)

Άρθρο του J. M. Caiella από το “Naval History Magazine”, V.35, Number 3, June 2021. Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, Αναστάσης Παπαδάκης, Μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Το αντιτορπιλικό, τύπου Fletcher, USS William D. Porter (DD-579) απέκτησε από τον πρώτο επιχειρησιακό του πλου

Ένα τόνο ακατάλληλα όστρακα για ανθρώπινη κατανάλωση κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από στελέχη του γραφείου Αλιείας της Λιμενικής Αρχής, εντοπίστηκαν εντός Φ/Γ-Ψ/Γ οχήματος ένας τόνος και είκοσι επτά κιλά (1.027 kgr) όστρακα του είδους χάβαρα, τα οποία διακινούνταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά,

Έριξε το αυτοκίνητο της συντρόφου του στη θάλασσα- Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή στον καυγά των δύο συντρόφων που κατέληξε στη… βύθιση του αυτοκινήτου της γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας! Το νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο, όπως γράφει το Cretalive, εξελίχθηκε επικίνδυνα όταν ο άνδρας, μετά τη διαμάχη με τη

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου και περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals τα οποία κυκλοφορούν στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο