Ασφαλιστικό: Του χρόνου τα αναδρομικά των «παλαιών» – Οι 3 παγίδες

Αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε 12.173 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων που βγήκαν μετά τις 12/5/2016, ενώ τα Χριστούγεννα αναμένεται η καταβολή σε άλλους 16.850 περιπτώσεις.
Για του… χρόνου μεταφέρονται τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων που «εξήλθαν» του εργασιακού βίου προ της 13ης Μαΐου 2016. Και πάλι όμως πρόκειται για λίγα αιτήματα που θα ικανοποιηθούν, καθώς μόλις 1 στους 5 θα λάβει ένα μικρό ποσό σαν αύξηση.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε 12.173 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων που βγήκαν μετά τις 12/5/2016, ενώ τα Χριστούγεννα αναμένεται η καταβολή σε άλλους 16.850 περιπτώσεις.

Μετά 2,5 χρόνια
Η μετάθεση για μια ακόμη φορά των πληρωμών (αναδρομικά 30 μηνών και αναπροσαρμογή των μηνιαίων καταβολών) αποδίδεται στην πολυπλοκότητα του θέματος.

Ωστόσο, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές (μειώσεις για κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά και άθροισμα κύριας, επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ κ.α.), έχει παρέλθει χρόνος 2,5 μηνών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 συμπληρώνονται και δύο χρόνια από την σχετική νομοθέτηση (ν.4679/20). Και ακόμη η εκκρεμότητα δεν έχει διευθετηθεί. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για… μερική εφαρμογή της απόφασης του ακυρωτικού δικαστηρίου, ενώ εκκρεμή και άλλη απόφαση του ΣτΕ σε προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων, για την μη απόδοση από την κυβέρνηση των Δώρων της περιόδου 2015-16 κ.α. Και η οποία αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην έγκαιρη απονομή των αναδρομικών είναι ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με βάσει τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για περισσότερα από 30 έτη εργασίας, αλλά και συνυπολογισμός της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων.

Να σημειωθεί ότι το 2019 όλες οι (παλαιές) συντάξεις επανακαθορίστηκαν με τις δρακόντειες προβλέψεις του νόμου 4387/116 (Κατρούγκαλου), αλλά το επιπλέον ποσό που ελάμβαναν οι δικαιούχοι δεν αποκόπηκε. Παρέμεινε σαν προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή του από μελλοντικές αυξήσεις. Έτσι τώρα, οι περισσότερο παλαιοί ασφαλισμένοι με περισσότερα από 30 χρόνια δικαιούνται αναδρομικά στα… χαρτιά. Καθώς τις αναπροσαρμογές τις απορροφά η προσωπική διαφορά.

Σε δόσεις η… αναπροσαρμογή
Άλλοι (παλαιοί) ασφαλισμένοι από 1/1/2022 θα λάβουν την 4η δόση των αναδρομικών, στις περιπτώσεις που με τον νόμο Κατρούγκαλου έβγαινε μεγαλύτερη, εν σχέσει με την καταβαλλόμενη, σύνταξη. Ενώ οι παλαιοί συνταξιουχοι που θα λάβουν αναπροσαρμογές με βάσει τον νόμο 4670/20 (Βρούτση) που προβλέπει μεγαλύτερη ανταποδοτική σύναξη στις περιπτώσεις ασφαλιστέου χρόνου πέραν της 30ετίας, λαμβάνουν επίσης ετήσιες αναπροσαρμογές ανά Οκτώβριο κάθε έτους (αρχής γενομένης από τα αναδρομικά που τρέχουν από διετίας)…

Οι προϋποθέσεις
Κατά συνέπεια, από τις 220.000 συντάξεις πέραν της 30ετίας που δικαιούνται αναπροσαρμογές, μόλις οι 45.000 αναμένεται να λάβουν αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι για να λάβουν αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι πρέπει:

-Να έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

-Να έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από το Μάιο του 2016, και

-Να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Ασφαλιστικό: Του χρόνου τα αναδρομικά των «παλαιών» – Οι 3 παγίδες

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Λινοπεράματα το πλοίο της Greenpeace

Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Δήμου Μαλεβιζίου Στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου πλέει από το μεσημέρι του Σαββάτου το πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν το διάσημο σκαρί της περιβαλλοντικής οργάνωσης και έσπευσαν να το φωτογραφίσουν απαθανατίζοντάς

Σταμάτης Κόκοτας: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο Σταμάτης Κόκοτας. Νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια

Το ναυάγιο της 29ης Μαΐου ’41 και η ιστορία του

Ο Μάικλ Μπέντον θυμάται εκείνη την ημέρα πεντακάθαρα, και ας έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Ηταν ένα τυπικό καλοκαιρινό απόγευμα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του. Οπως συνήθιζαν με τη

Εκλογές τον Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές