Άσκηση Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ IV 2021»(φωτο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου 2021, άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με την ονομασία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ IV 2021», υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.).

Σκοπός της άσκησης, η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας, ήταν η από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των αντιρρυπαντικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν συνολικά τρία (03) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των Λιμενικών Αρχών Ελευσίνας, Λαυρίου και Πειραιά, καθώς και ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε εικονικό περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα κατόπιν πρόσκρουσης δεξαμενόπλοιου πλοίου, έμφορτου με αργό πετρέλαιο, με έτερο δεξαμενόπλοιο πλοίο αντίστοιχης χωρητικότητας, συνεπεία της οποίας προκλήθηκε εισροή υδάτων και βύθιση ενός εκ των πλοίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ρίψη φράγματος από δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στόχο τον εγκλωβισμό της εικονικής πετρελαιοκηλίδας. Ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις από τα αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και την περισυλλογή των επιπλεόντων πετρελαιοκηλίδων, ενώ παράλληλα με βάση το σενάριο της άσκησης έτερο αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε επιπρόσθετα υλικά απορρύπανσης από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (Κ.Α.Υ.Α.) Ελευσίνας, η οποία είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τέλος, αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, το οποίο και ρυμουλκήθηκε από τα ανωτέρω αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με σκοπό το σχηματισμό U ως προς τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και την μετέπειτα περισυλλογή τους.

20211209_114341

20211209_114348

20211209_130748

IMG-ecc1eb5102a01b14e272d1b6a5031d24-V

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του