Άσκηση ισορροπιών…

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και οι πιθανές πολιτικές εμπλοκές, εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο για το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις, την ώρα που…

τα μηνύματα από το Βερολίνο δείχνουν αμφισημία των δανειστών απέναντι στο ενδεχόμενο ακύρωσης των ψηφισμένων μέτρων.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από γερμανικούς διαύλους δείχνουν πως, σε αντίθεση με το θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, στο Βερολίνο οι σκληροί Χριστιανοκοινωνιστές του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και το κόμμα των Φιλελευθέρων, εντείνουν την πίεση προς την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς να μην επιδείξουν καμία ευελιξία απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα. Η κλιμάκωση της πίεσης αυτής συνδέεται τόσο με τις τοπικές – αλλά σημαντικές – εκλογές στην Βαυαρία το φθινόπωρο, όσο και με την αύξηση της επιρροής που επιδεικνύει σταθερά στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιά κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι εκείνο που επιβάλει να μην υπάρξει καμία επίσημη κίνηση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, την ύστατη ώρα, την ομαλή επίσημη έξοδο από το Μνημόνιο – ήτοι, να απειλήσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές Αυγούστου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε δεύτερο επίπεδο, διερευνώνται αναλυτικά τόσο οι πιθανές εναλλακτικές για να ανασταλούν – ή να αμβλυνθούν στο μέγιστο βαθμό – οι μειώσεις στις συντάξεις, όσο και το ενδεδειγμένο timing για να εκδηλωθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πιο ήπιο σενάριο που εξετάζεται είναι εκείνο της κάλυψης των απωλειών που θα έχουν οι συνταξιούχοι με ισόποσες καταβολές έκτακτων καταβολών μπόνους από το υπερπλεόνασμα, ενώ η πιο προωθημένη εισήγηση είναι εκείνη της αναστολής του μέτρου με νόμο και με επίκληση ως δημοσιονομικού ισοδύναμου του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ.

Με δεδομένο ωστόσο πως το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ αμφισβητείται από το ΔΝΤ και ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να μην έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, στο τραπέζι έχει μπει και η εναλλακτική της χρήσης ως «δημοσιονομικού ισοδύναμου» μέρους των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα επιστραφούν στην Αθήνα σε δόσεις, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η σχετική συζήτηση, όμως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει πριν από την 20η Αυγούστου και την επίσημη λήξη του Μνημονίου και, έως τότε, η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί σε ιδιαίτερα συγκρατημένη γραμμή προκειμένου να μην υπάρξουν μη επιθυμητές επιπλοκές.

Ενδεικτική είναι και η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κράτησε χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Είναι σαφές», είπε, «ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος που θα αποτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο θα δώσει το σήμα για το πόσο μπορεί και στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, η κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει το τοπίο και μετά την έξοδο από τα μνημόνια Η περικοπή των συντάξεων θα είναι το πρώτο που θα κοιτάξει η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα μνημόνια και όσοι μας έβαλαν σε αυτά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν τους τιμητές» δήλωσε, από την πλευρά του, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Αυτοί που έβγαζαν από την εξίσωση του πολιτικού διαλόγου τα αντίμετρα και έβλεπαν τον ΣΚΑΪ να λέει ότι ο συνταξιούχος θα πληρώνει από την τσέπη του, πλέον είναι εκείνοι που αναδεικνύουν το θέμα της περικοπής των συντάξεων»…

tvxs.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative