Άσκηση «NIRIIS-21»

Από τη Δευτέρα 22 έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση «NIRIIS 21» με την συμμετοχή της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG 2), οι οποίες συγκροτούνται από Ναυτικές Μονάδες της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Φρεγάτες και τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 5 Υποβρύχια, 3 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, 1 Ναρκοθηρευτικό, 1 Αρματαγωγό, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, δυνάμεις Πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, καθώς και με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ).

Η άσκηση «NIRIIS» είναι πολυεθνική διακλαδική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που συντονίζεται ετησίως από το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών ναυτικού πολέμου, όσο και επί σύγχρονων απειλών του τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Πέραν των προαναφερθέντων δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Βουλγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης έλαβαν χώρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο εν όρμω Ναυστάθμου Κρήτης και στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όσο και εν πλώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βορείου και Νότιου Κρητικού Πελάγους και σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου, με έμφαση στην Αντιμετώπιση Κρίσεων (Crisis Response Ops CRO), στην Ναυτική Αποτροπή (Maritime Interdiction Ops-MIO) και στην Εκκένωση Αμάχων (Non Combatant Evacuation Ops-NEO), με την εκτέλεση εξειδικευμένων διακλαδικών σεναρίων και την συμμετοχή δυνάμεων του ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο σκηνικό στη Χερσόνησο: Μεθυσμένος πήρε… σβάρνα δεμένα σκάφη μέσα στο λιμάνι!

Στη σύλληψη 38χρονου Βρετανού προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου, μετά από πρόσκρουση σκάφους σε άλλα προσδεμένα σκάφη Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αγγλίας, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πώς θα πάρετε έως 1.600 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Όλα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και η διπλή ενίσχυση για το Δημόσιο Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ενοικιαστές αναμένεται να προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δημόσιας

Μωβ μέδουσες: Συναγερμός σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – Δείτε πού καταγράφονται οι περισσότερες εμφανίσεις

Οι μωβ μέδουσες ξανά στις ακτές: Οι «κόκκινες» ζώνες και το εργαλείο που προβλέπει την εξάπλωσή τους Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τις αναφορές εμφάνισής τους να καταγράφουν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες

Συντάξεις Δημοσίου: Επανασυνδέονται με τους μισθούς των εν ενεργεία – Ποιοι δικαιούνται έως 80%

Ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν αυξήσεις, αναδρομικά και πλαφόν 24 ετών για τα τέκνα Σε τροχιά σημαντικών αυξήσεων εισέρχονται οι συνταξιοδοτικές παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει μια