«ΑΣΠΙΔΕΣ»: Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι για ενίσχυση της επιχείρησης

Τι υπογραμμίζουν στρατιωτικές πηγές στη Ναυτεμπορική

Απρόθυμη φαίνεται να είναι η Ευρώπη ως προς την περεταίρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» που στόχο έχει τη συνοδεία και την προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των φιλικά προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τη διάδραση και αναβάθμιση της εμπιστοσύνης με τη ναυτιλιακή διεθνή κοινότητα. 

Όπως υπογραμμίζουν στρατιωτικές πηγές στην «Ν», από τη Διοίκηση της επιχείρησης ζητήθηκε η παρέμβαση του C/ EUMC (Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της C/PSC (Επιτροπής Ασφάλειας) προς τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου αυτά να πειστούν και να διαθέσουν τον απαιτούμενο αριθμό μέσων (πολεμικά πλοία και αεροσκάφη) για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αποστολής.

Οι αρχικές αυτές απαιτήσεις, κατά τις ίδιες πηγές, είναι αποτέλεσμα της επιχειρησιακής σχεδίασης του στρατηγείου της Λάρισας και καθορίστηκαν από τον Διοικητή της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», Υποναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη.

Μέσω της αντίστοιχης προβλεπόμενης διαδικασίας της ΕΕ (GLOBAL FORCE GENERATION) οι απαιτήσεις αυτές παρουσιάστηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ στις 18 Απριλίου 2024 όπου έλαβε χώρα ενημέρωση για την -μέχρι τώρα- πορεία της αποστολής από τον Διοικητή της επιχείρησης Αντιναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη.

Ωστόσο, παρά τις «εκκλήσεις» του Έλληνα Διοικητή της επιχείρησης για ενίσχυση ώστε να ανταποκριθούν οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην αποστολή τους, οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν πως οι προσφορές των κρατών απέχουν ακόμα από τις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν όμως πως η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση και πως η επιχείρηση δεν θα έχει «άδοξο» τέλος με ελάχιστες δυνατότητες συνοδείας εμπορικών πλοίων.

Μπορεί η κίνηση των εμπορικών πλοίων να έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή δράσης της επιχείρησης, όμως απαιτούνται περισσότερα πολεμικά πλοία για να συνοδεύουν περισσότερα εμπορικά πλοία.

Η σημερινή δύναμη επαρκεί για την ασφαλή συνοδεία περίπου 9 -10 πλοίων ανά ημέρα ενώ τα αρχικά 8 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης από την ΕΕ δεν επαρκούν.

Τέλος η φρεγάτα «Hessen» από την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα – Ανέλαβε δράση το Βέλγιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η Γερμανική φρεγάτα «Hessen» τερμάτισε την αποστολή της για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Απριλίου. Ενώ παρέδωσε τη σκυτάλη στη βελγική φρεγάτα Louise-Marie.

Αλλαγή της εν πλω διοικήσεως

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το ποιος αναμένεται να πάρει τη «σκυτάλη» της εν πλω διοικήσεως που μέχρι τώρα διαθέτει η Ιταλία, μιας και τον Ιούνιο λήγει η αποστολή της.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαία, ωστόσο, η επίσκεψη της Ολλανδής υπουργού Άμυνας, Kajsa Ollongren, στο Στρατηγείο της επιχείρησης όπου αρμόδιοι χαιρέτησαν την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ολλανδία με πολεμικό πλοίο της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Πειραιά: Τουλάχιστον 109 κιλά κοκαΐνης σε φορτίο με κατεψυγμένα καλαμαράκια

Εκατό συσκευασίες που περιείχαν πάνω από 109 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο με νόμιμο φορτίο κατεψυγμένα καλαμαράκια, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη. Το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από το Περού με προορισμό την Κροατία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε

Πειραιάς: Νέο φορτίο με 46 κιλά κοκαΐνης εντόπισε η ΑΑΔΕ σε κοντέινερ με μπανάνες

Ειδικότερα, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέσχεσαν 46 κιλά κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένης μέσα σε ψυκτικό κοντέινερ με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά. Ακολούθησε έλεγχος x-ray όπου εντοπίστηκε ύποπτη οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και ο ρόλος του Frontex

Οι τέσσερεις πυλώνες του Συμφώνου Tο νέο Σύμφωνο τροποποιεί και εξελίσσει προγενέστερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πεδίο της μετανάστευσης και επιχειρεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη δικαιοσύνη. Έχοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη ΕΕ, στον

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό

Μετάβαση στο περιεχόμενο