Αθ. Αργυρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την απώλεια ανθρώπων

Τη δική του επιστημονική άποψη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες στην καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, καταθέτει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αθανάσιος Αργυρίου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

Όπως λέει, «οι μετεωρολογικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στην εκδήλωση και διάδοση της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποιο ρόλο μπορεί να διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή ένταση ανέμων, διεύθυνση ανέμων και θερμοκρασία, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει:

«Η θερμοκρασία στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα ήταν υψηλή, δηλαδή το μεσημέρι πλησίασε τους 38 ° βαθμούς Κελσίου, ενώ υπήρχε δυτικός άνεμος έντασης ριπών (όπως μετρήθηκαν σε διάφορα σημεία της γύρω περιοχής) μεταξύ 6 και 8 Μποφόρ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Αργυρίου, «η υψηλή θερμοκρασία και ένταση ανέμου, σε συνδυασμό με το ότι ο δυτικός άνεμος στην Αττική είναι γενικά ξηρός (οι τιμές της σχετικής υγρασίας εκτιμάται ότι ήταν μικρότερες του 25%), ευνοούν την εκδήλωση και διάδοση πυρκαγιών».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση», προσθέτοντας ότι «η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς εξαρτάται από το πυροθερμικό φορτίο του εδάφους, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της βλάστησης», για τα οποία όμως, όπως διευκρινίζει, «δεν είμαι ειδικός, ώστε να εκφέρω γνώμη».

Σχετικά με το αν το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή μιας πυρκαγιάς ευνοεί περαιτέρω τη διάδοσή της, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει ότι «η απάντηση είναι καταφατική», εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι «η καύση προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της σχετικής υγρασίας».

Πάντως, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει σε αυτό το σημείο ότι «το κλίμα και το μικροκλίμα μιας περιοχής δεν ευθύνονται για κάτι, διότι είναι αυτά που είναι» προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες πάντα ανήκουν στους ανθρώπους».

Όσον αφορά στον αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στα όσα συνέβησαν στην ανατολική Αττική, ο Αθανάσιος Αργυρίου υποστηρίζει ότι «είναι εντελώς ανυπόστατο να αποδίδεται το μέγεθος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την περίοδο επιφυλακής για την εκδήλωση τέτοιων συμβάντων, αλλά μέχρι εκεί».

Καταλήγοντας, ο Αθανάσιος Αργυρίου επαναλαμβάνει ότι «οι μετεωρολογικές συνθήκες αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς,» αλλά όπως υπογραμμίζει, «επ’ ουδενί δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγιος Νικόλαος: Ο προστάτης των ναυτικών και των λιμενικών

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας, που είναι στη Μ. Ασία, γύρω στα 250 μ.Χ. Ήταν μοναχοπαίδι. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και καλής οικονομικής καταστάσεως. Ακολούθησε τον σκληρό, αλλά άγιο δρόμο της ασκήσεως, από μικρός. Σαν έγινε

Ανοδική η πορεία των πωλήσεων των Σούπερ Μάρκετ το δεκάμηνο του 2024

Αυξάνουν συνεχώς τον τζίρο τους Στα 9,957 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs) την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024 από 9,623 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών

Υπερδιπλασιάστηκε η περιουσία των δισεκατομμυριούχων την τελευταία δεκαετία

  Σύμφωνα με την UBS το διάστημα 2015-2024 αρθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 121% περνώντας από τα 6,3 τρισ. δολάρια στα 14 τρισ. δολάρια Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων υπερδιπλασιάστηκε σε διεθνές επίπεδο σε ένα διάστημα σχεδόν 10 ετών, καταγράφοντας

Μετάβαση στο περιεχόμενο