Αθώοι όλοι οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη που κατηγορούνταν για το έλλειμμα άνω των 700.000

Αθώοι οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη

Όλοι οι αστυνομικοί που κατηγορούνταν για το οικονομικό έλλειμμα άνω των 700.000 ευρώ σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, μετά την αυτοκτονία του συναδέλφου τους τον Οκτώβριο του 2022, κρίθηκαν τελικά αθώοι. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ασφάλειας.

Συνολικά, επτά αστυνομικοί βρέθηκαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες. Έξι από αυτούς απαλλάχθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε ότι δεν ευθύνονται για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης, που διαπράχθηκαν κατ’ εξακολούθηση. Η έβδομη κατηγορούμενη, που είχε εποπτικό ρόλο, είχε ήδη απαλλαγεί σε προγενέστερη διαδικασία με βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, λόγω συνέργειας σε υπεξαίρεση εις βάρος του δημοσίου, και πάλι σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση προέκυψε μετά από εσωτερικό διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος διαπίστωσε το έλλειμμα στη Γενική Διαχείριση Χρηματικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το ποσό αφορούσε χρήματα που προορίζονταν για έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, όπως μετακινήσεις και οδοιπορικά έξοδα. Ο ίδιος ο αυτόχειρας διαχειριζόταν αυτήν την υπηρεσία επί περισσότερα από τέσσερα χρόνια, και φαίνεται ότι τα χρήματα κατέληξαν σε δραστηριότητες στοιχηματισμού, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Β. Ελλάδος.

Οι επτά εμπλεκόμενοι ήταν διαχειριστές και επόπτες διαφόρων διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη. Κατά το κατηγορητήριο, διέθεσαν, χωρίς επίσημη διαδικασία, οικονομικά ποσά στον αυτόχειρα, βοηθώντας τον να καλύψει τις ανάγκες του ταμείου του.

Κατά τη δίκη, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία γνώση για την κακοδιαχείριση του συναδέλφου τους, και ότι παραπλανήθηκαν και οι ίδιοι. Υποστήριξαν ότι τα χρήματα που τους είχε ζητήσει ο αυτόχειρας ήταν για υπηρεσιακές ανάγκες και ότι ενήργησαν με καλή πίστη και συναδελφική αλληλεγγύη. «Δεν είχαμε πρόθεση να βλάψουμε την υπηρεσία, δεν τον γνωρίζαμε και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ», είπαν στις απολογίες τους. Επίσης, τόνισαν ότι δεν είχαν λάβει καμία εκπαίδευση σε διαχείριση οικονομικών.

Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους, αναφέροντας ότι «έδιναν τα χρήματα με την πεποίθηση ότι ήταν για υπηρεσιακές ανάγκες» και ότι «το έλλειμμα δεν οφείλεται σε αυτούς, αλλά παραπλανήθηκαν και οι ίδιοι». Στο πλαίσιο της έρευνας, είχαν γίνει καταλογιστικές πράξεις εις βάρος των εμπλεκομένων, με τα ποσά να διαφέρουν ανά περίπτωση. Οι ίδιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για την άρση των καταλογισμών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του