Attica Group: Tι συμβαίνει με τη μετοχή και την αποτίμηση του ομίλου

Από τις αθρόες ρευστοποιήσεις μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ΑΝΕΚ, στα υψηλά κέρδη του Φεβρουαρίου. Στο 1 δισ. το enterprise value της επιχείρησης. Τον Μάρτιο τα αποτελέσματα του 2023.

Ησυγχώνευση Αttica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 και οι νέες μετοχές που προέκυψαν από τη συγχώνευση διαπραγματεύτηκαν στο ΧΑ στις 8 Δεκεμβρίου. Από τότε η μετοχή άρχισε να υποχωρεί με μεγάλους όγκους.

Στις 8 Δεκεμβρίου έχασε τα 2,6 ευρώ και στο τέλος Δεκεμβρίου υποχώρησε κάτω από τα 2 ευρώ. Ήταν εμφανές ότι αυτοί που πωλούσαν ήταν μέτοχοι της ΑΝΕΚ οι οποίοι μετά τη συγχώνευση απέκτησαν μετοχές της Attica (περίπου το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου).

Ήταν προφανές ότι ήταν οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ γιατί όποιοι ήθελαν να ρευστοποιήσουν  θα μπορούσαν να είχαν πουλήσει λίγο νωρίτερα στα 2,6 ευρώ  όταν «έτρεχε» η δημόσια πρόταση της Strix για την Attica. Τότε όμως δεν είχαν τις μετοχές στην κατοχή τους.

Από την αρχή του Φεβρουαρίου όμως το σκηνικό έχει αλλάξει και η μετοχή έχει αρχίσει να «αφυπνίζεται». Στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα έχει καταγράψει κέρδη 19,2% κλείνοντας χθες στα 2,26 ευρώ με σημαντικούς όγκους συναλλαγών.

Η μετοχή μετά τη δημόσια πρόταση της Strix έχει μικρή διασπορά και από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του τίτλου δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτίμηση της εταιρείας.

Ο όμιλος θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για το 2023 τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες  αναφέρουν πως το νέο σχήμα θα εμφανίσει πωλήσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA πάνω από 120 εκατ. ευρώ, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η τουριστική κίνηση ευνόησε την ακτοπλοΐα, ενώ και τα κόστη των καυσίμων ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2022. 

Η σημερινή κεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος είναι κοντά στα 550 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δάνεια το enterprise value της επιχείρησης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Η αξία των πλοίων είναι πάνω από το 1 δισ. ευρώ αλλά η αποτίμηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών δεν έχει άμεση σχέση με την αξία των πλοίων όσο με τα έσοδα και τα κέρδη που αφήνει κάθε δρομολόγιο. Μια δίκαιη αποτίμηση διεθνώς για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι περίπου 8 φορές τα EBITDA της χρήσης.

Το νέο σχήμα θα διαχειρίζεται 45 επιβατηγά-οχηματαγωγά και ταχύπλοα πλοία και θα είναι δεύτερος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρώπη με κριτήριο τη χωρητικότητα των επιβατών. Το σήμα της ΑΝΕΚ δεν θα χαθεί αφού η Attica θα το διατηρήσει μαζί με τα δικά της (Superfast, Blue Star ferries, Hellenic Seaways).

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ONEX συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά στο ναυπηγικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group και των θυγατρικών της στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. Το πρόγραμμα προβλέπει τη συντήρηση των πλοίων, ενεργειακές μετατροπές για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου αλλά και τη δυνατότητα ναυπήγησης/κατασκευής νέων πλοίων στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΝΕΧ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλοίο container «σφήνωσε» σε γέφυρα (vid)

Ένα δυνατός θόρυβος ξεσήκωσε τους κατοίκους όταν ένα γερμανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν εκτίμησε σωστά το ύψος της μιας γέφυρας στο Ρότερνταμ. Το πλοίο προσέκρουσε και σφήνωσε κάτω από τη γέφυρα Willemsbrug που διασχίζει το Nieuwe Maas έχοντας σαν αποτέλεσμα

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στην Πολεμική Αεροπορία Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: 1. Ταξίαρχο (ΜΗ) Δελή Γεώργιο 2. Ταξίαρχο (ΜΑ) Ρούγγο Ιωάννη 3. Ταξίαρχο (ΕΑ) Σουρρή

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στο Πολεμικό Ναυτικό  1.     Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: α. Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο ΠΝ β. Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη ΠΝ γ. Αρχιπλοίαρχο

Ηράκλειο: Τους τσάκωσαν με τρία κιλά χασίς – “Λαβράκι” έβγαλαν οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Μία μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  στελέχη του οποίου κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, σήμερα το πρωί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια στο

Μετάβαση στο περιεχόμενο