Μπάιντεν – Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Στο απόγειό της η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

«Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, βρίσκονται στο απόγειο και η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για το Κυπριακό, παρότρυνε τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρατεύσει όλη την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκεται στο απόγειό της», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑΤόνισε ότι είναι μια «σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας». Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. 

 

Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικές αξίες, υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν. Έδωσε έμφαση στη δημοκρατία, η οποία – όπως είπε – σήμερα κινδυνεύει και έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας την Ρωσία για φρικαλεότητες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν», αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία. Έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», αλλά και για εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών. Ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Υποστηρίξαμε την Ουκρανία για λόγους αρχής αλλά και για να προστατεύσουμε την διεθνή τάξη, για την προστασία του διεθνούς δικαίου» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστεί, είπε ο πρωθυπουργός.

Έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια, ενώ τόνισε, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους.

Επισήμανε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα F-35.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, πρόσθεσε, «το πράτουμε όχι μόνο για να ενδυναμώσουμε την Ελλάδα αλλά και για να ενδυναμώσουμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Θα συνεχίσουμε τη μακρόχρονη αμυντική συνεργασία μας» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού, για τα F-35 και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

O κ. Μητοστάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα σε επίπεδο τιμών στην ενέργεια. Ως προς τούτο, μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά η Ε.Ε και οι ΗΠΑ από κοινού για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια, και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι η Αλεξανδρούπολη, πέρα από τη στρατηγική σημασία της για το ΝΑΤΟ, είναι κόμβος ενέργειας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου για ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φθηνές ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση που οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει θερμά τη χώρα μας.

Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση των δύο κρατών και απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο: «Παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ διότι κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών».

Μαζί, Ελλάδα και ΗΠΑ, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ενώ αναφέρθηκε και στην «άδικη επίθεση στην Ουκρανία».

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν νωρίτερα μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη και τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, ενώ, όπως τόνισαν και οι δύο ηγέτες, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπάιντεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις ΗΠΑ, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης, είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σχολίασε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη» είπε ο κ. Μπάιντεν στον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ».

«Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

AP Photo/Susan Walsh

«Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες» είπε ο Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις ΗΠΑ, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόνισε πως «αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή». «Επομένως», είπε, «όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπάιντεν – Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Στο απόγειό της η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Eπί τρεισήμισι ώρες κατέθετε ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του

Νέο παραλήρημα και απειλές Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας»

«Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης» Παράπονα κατά της Ελλάδας, ότι δεν δέχεται να… συζητήσει με την Τουρκία και ότι κάνει δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της, διατύπωσε την

Δεκαπενταύγουστος: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

Εκτός των άλλων στον σχεδιασμό προβλέπεται η συγκρότηση συνεργείων της Τροχαίας, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που ευθύνονονται για θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, βάσει ειδικού σχεδιασμού, με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό

Νότης Μηταράκης – Απάντηση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο για το ναυάγιο στη Ρόδο: Ντροπή να κατηγορείτε την Ελλάδα

Απάντηση στον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο μέσω Twitter έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με το ναυάγιο νοτίως της Ρόδου στο οποίο υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι μετανάστες. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιάσων Αποστολόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολίασε το δυσάρεστο γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην