Belharra: «Έπεσε στο νερό» η πρώτη γαλλική φρεγάτα της Naval Group – Παρών ο Ν.Παναγιωτόπουλος [vid]

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος παρευρέθη, σήμερα Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2022, στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra – FDI στα ναυπηγεία της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ταξίδεψε στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Η νέα φρεγάτα που προορίζεται για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, είναι η πρώτη της κατηγορίας της που καθελκύται και ονομάζεται «Admiral Ronarc’h».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση του Έλληνα ΥΕΘΑ δεν ήταν «τυχαία», καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μετά από διαπραγματεύσεις με την γαλλική πλευρά, να ενεργοποιηθεί η «option» για την αγορά και μιας τέταρτης φρεγάτας Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στην ίδια τιμή με τις τρεις πρώτες, όπως προβλέπεται στη σύμβαση προμήθειας.

Επίσης, η επόμενη φρεγάτα που θα «πέσει στο νερό», θα είναι μία από τις τρεις που θα παραλάβει η Ελλάδα το 2025. Οι νέες φρεγάτες θα ονομάζονται «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων».

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, βρέθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group, όπου το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN (Belharra) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στον χώρο ναυπήγησης.

Ν.Παναγιωτόπουλος: Βelharra και Rafale ενισχύουν τους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας

Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής, ο Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και την Γαλλία και την επιτυχία του προγράμματος FDI.

«Κυρίες και Κύριοι, Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι, για δεύτερη φορά φέτος, στο Lorient, στις εγκαταστάσεις της NAVAL GROUP, με την ευκαιρία της καθέλκυσης της φρεγάτας Αμιράλ Ρονάρκ (Amiral Ronarc’h) για το Γαλλικό Ναυτικό. Της πρώτης, παγκοσμίως, ψηφιακής φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μία ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Γαλλία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά, θα προσέθετα, για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Ο ίδιος συνέχισε: «Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω το αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης, γιατί είμαστε σήμερα αυτόπτες μάρτυρες της προόδου της ταυτόχρονης ναυπήγησης, εδώ, της δεύτερης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης, που προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, και συνιστά απτή απόδειξη της αλληλεγγύης, συμπαράταξης και αμοιβαίας συνδρομής για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Η πρόσκτηση των νέων φρεγατών Belharra, ταυτόχρονα με την άφιξη των αεροσκαφών Rafale, ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τους δεσμούς των χωρών μας. Υπογραμμίζει την ισχυρή μας θέληση να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της τελετής:

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να