Μπήκε στο ΝΑΤΟ…

Η Σουηδία εγκατέλειψε την ιστορική ουδετερότητα…

Η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσχώρησής της στην Ουάσινγκτον, εγκαταλείποντας τη στάση της ουδετερότητας που κράταγε για δεκαετίες. Η παράδοση των εγγράφων πραγματοποιήθηκε σε μια τελετή δύο χρόνια μετά την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία μετά την… πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστενσον δήλωσε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη» θα είναι οι «κατευθυντήριες γραμμές» της Σουηδίας. Το ΝΑΤΟ σήμερα «είναι ισχυρότερο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται πιο ενωμένο, πιο αποφασισμένο και πιο δυναμικό» είπε ο Αμερικανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι «μαζί με τον νεότερο σύμμαχό μας, τη Σουηδία – το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία για τις επόμενες γενιές».

«Ήταν λίγος ο δρόμος, αλλά γνωρίζαμε από την πρώτη μέρα ότι μια μέρα θα βρισκόμασταν εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανάρτησε στο Χ ότι η Σουηδία φέρνει μαζί της «ικανές ένοπλες δυνάμεις και μια πρώτης τάξεως αμυντική βιομηχανία» και ότι η συμμαχία έχει γίνει «ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε επίσης την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «μία ακόμη χώρα στην Ευρώπη έγινε πιο προστατευμένη από το ρωσικό κακό».

Το χρονικό και τα εμπόδια

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 – αλλά το αίτημά της εμποδίστηκε από δύο μέλη.

Η Τουρκία αρχικά παρέλειψε να δώσει την έγκρισή της σε μια διαμάχη για την υποστήριξη της Σουηδίας στους Κούρδους αυτονομιστές, όπως την αποκάλεσε. Τελικά ήρε το βέτο της τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τη Σουηδία ότι είναι εχθρική απέναντί της και καθυστέρησε την έγκρισή της μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της επικύρωσης της προσφοράς.

Η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα τον περασμένο Απρίλιο, διπλασιάζοντας το μήκος των συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελετή έπαρσης της σημαίας για την ένταξη της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες…

ethnos.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το νέο μέτωπο του μεταναστευτικού

Την ώρα που αποτυπώνεται στη χώρα μας νέα μείωση των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου, ένα νέο μεταναστευτικό μέτωπο άνοιξε κάνοντας δύο μυστικές υπηρεσίες, την ΕΥΠ και την ΚΥΠ (Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών), να θέσουν τις δυνάμεις τους σε κόκκινο

ΟΛΘ: Η κοινοπραξία METKA – ΤΕΚΑΛ προσωρινός ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα – Στα €20,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

Η ΟΛΘ ανακοίνωσε πως τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου για το έτος 2023 αυξήθηκαν σε €85,9 εκατ., από €85,3 εκατ. το 2022. Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε σημαντική αύξηση άνω του 12% (στα €59,8 εκατ.), επίσης στους τομείς εκμετάλλευσης

Οι Κυκλάδες κινδυνεύουν – Ένταξη στους επτά απειλούμενους ευρωπαϊκούς τόπους

Όπως αναφέρεται, οι  Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων, που προέρχεται από την έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Έτσι, παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται

Εκτός Top 10 τα ευρωπαϊκά λιμάνια – Είχαν άνοδο μόνο Πειραιάς και Gioia Tauro

Η κορυφαία τριάδα του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας-Μπριζ και του Αμβούργου είναι αρκετά κυρίαρχη ώστε να μην αμφισβητείται η θέση τους. Όπως και το 2022, τα τρία λιμάνια της βόρειας περιοχής καταγράφουν παρόμοια κυκλοφοριακή τάση, με μείωση περίπου 7% το 2023». Τα

Μετάβαση στο περιεχόμενο