Bonus δημοσίων υπαλλήλων: Πως θα πληρώνεται και με ποια κριτήρια θα δίνεται

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τα bonus  αναμένεται να έχουν  οικονομικές αποδοχές τους.  Με διπλό πλαφόν, ένα για το προσωπικό bonus του κάθε υπαλλήλου και ένα για το bonus που δικαιούται η μονάδα του Δημοσίου που πέτυχε την στοχοθεσία της έρχεται το νέο πλαίσιο για την ανταμοιβή της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Το νέο bonus θα πληρώνεται μια φορά το χρόνο μετά τον έλεγχο της επίτευξης των στόχων της προηγούμενης χρονιάς και αφού επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένη διαδικασία πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Ο πήχης για το πλαφόν του ετήσιου μπόνους αναμένεται να είναι στα 800 με με 1.000 ευρώ. Αυτό αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον  Ιούλιο του 2026. Το νέο bonus θα πληρώνεται μια φορά το χρόνο μετά τον έλεγχο της επίτευξης των στόχων της προηγούμενης χρονιάς και αφού επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένη διαδικασία πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Bonus: Πως θα μοιραστεί

Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστεί  είναι πως θα μοιραστεί στους υπαλλήλους της μονάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ρόλο θα παίζει η κρίση του προϊστάμενου αλλά και οι «κόφτες» που εισάγει το νέο πλαίσιο:

ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και

ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.

«Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής»

Η «Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής» θα ορίζει το ελάχιστο ποσό του πριμ παραγωγικότητας. Το ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τους στόχους και την κρίση της Επιτροπής. Στόχος είναι το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα και γι αυτό εξετάζεται το πλαφόν να είναι σχετικά υψηλό, κοντά στα 800 με 1.000 ευρώ.

Κακοκαιρία

Bonus: Ο ρόλος του προϊσταμένου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η», εφόσον ξεκλειδώνει το πουγκί, ο προϊστάμενός θα προτεραιοποιεί, θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι της μονάδας θα λάβουν χρηματική ανταμοιβή με βάση την παραγωγικότητά τους, αφού το ελάχιστο πλαφόν δεν θα επιτρέπει να λάβουν όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας μπόνους.

Σε αυτό το στάδιο ο διευθυντής / προϊστάμενος της μονάδας θα έχει 2 βασικές επιλογές:

Επιλέγει 50 υπαλλήλους να ανταμειφθούν οριζόντια με 800 ευρώ (40.000 ευρώ το 40% του ποσού) και ανακατανέμει το υπόλοιπο 60% (60.000 ευρώ) με βάση ποιος εργάστηκε περισσότερο στους ίδιους δικαιούχους.

Επιβραβεύει 125 υπαλλήλους οριζόντια με το ελάχιστο ποσό των 800 ευρώ και επειδή έχουν μείνει αδιάθετοι πόροι από άλλα «πουγκιά» (επειδή δεν επετεύχθη παντού το σύνολο της στοχοθεσίας), ανακατανέμει και έξτρα πόρους με τον κανόνα του 60% και με κριτήριο το ποσοστό επιτυχίας στους υπαλλήλους του.

Επιβραβεύει και άλλους υπαλλήλους με μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης και τεκμηριωτικό υλικό που θα καθορίζεται στην αρχή του χρόνου από την Επιτροπή μαζί με τους στόχους. Ειδικότερα, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά Υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο