Χαμόγελα για την άνθιση της ελληνικής οικονομίας – Οι πυλώνες της αισιοδοξίας για την υπέρβαση των στόχων

Οι δύο σημαντικές εφεδρείες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού – Τι εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμα στο 1,6% του ΑΕΠ, αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και όπως εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός αυτό πιστοποιεί τη δυναμική σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι.

Τα στοιχεία μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του έτους δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες ότι το 2023, όπως τουλάχιστον αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο αλλά και έγκυροι αναλυτές. Τα μεγέθη, αν βέβαια δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δυσμενής εξέλιξη, θα κινηθούν υψηλότερα των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατίθεται στην Κομισιόν.

Εκτός από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, υπάρχουν και δύο ακόμη παράγοντες που επιτρέπουν μία μεγαλύτερη αισιοδοξία.

1. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σημαντική αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, που αν συνεχιστεί θα δώσει επιπλέον πόντους στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στα έσοδα.

2. Οι θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα στοιχεία των πρώτων δύο μηνών του έτους, αλλά και αυτών που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πτήσεων και των προκρατήσεων. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα είναι περίπου όσα και το 2019. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΤ, θα είναι περίπου 2 δισ. περισσότερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Εφέτος ο πήχης μπαίνει πέριξ του 0,7% για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2024 στο 2%. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, δείχνουν σημαντική υπέρβαση, έναντι του στόχου σχεδόν σε όλα τα βασικά μεγέθη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο, οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες και ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,07 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για επίσης πλεόνασμα, μόλις στα 28 εκατ. ευρώ.

Εν μέρει το αποτέλεσμα αυτό, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν και τεχνικά χαρακτηριστικά και στην πορεία του χρόνου θα απαλειφθεί, αλλά υπάρχουν και πραγματικά δεδομένα που επιτρέπουν την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο.

Και ποιες είναι αυτές, σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών;

1. Ο ΦΠΑ εμφανίζεται στο 3μηνο αυξημένος σε σχέση με τον στόχο κατά 417 εκατ. ή κατά 8%, ενώ σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είναι αυξημένος κατά 712 εκατ. ή ποσοστό 14%. Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 5,610 δισ. ευρώ, έναντι 5,193 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος και 4,898 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα από ΦΠΑ πέρυσι.

2. Η αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος κατά 13% έναντι του στόχου και κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε το 3μηνο ήταν 4,137 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 3,650 δισ. ευρώ και πραγματοποιηθέντων εσόδων το ίδιο διάστημα πέρυσι 3,525 δισ. ευρώ.

3. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13,682 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,508 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

4. Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 ανήλθαν στα 16,622 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 542 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 17,164 δισ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 775 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,006 δισ. ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχουν έσοδα, όπως αυτά από τα Τέλη κυκλοφορίας, οι τελευταίες δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, που μεταβάλουν την πραγματική εικόνα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι δραματικά.

Χαμόγελα για την άνθιση της ελληνικής οικονομίας – Οι πυλώνες της αισιοδοξίας για την υπέρβαση των στόχων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Νομικές διαδικασίες κατά Ψαριανού προανήγγειλε η ΟΛΜΕ για την επίθεσή του στους καθηγητές

«Για απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία δεν θα γίνει ανεκτή» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο