Χανιά: Εντυπωσιακές οι εκδηλώσεις της 83ης επετείου για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε – F16 σε επίδειξη που “κόβει” την ανάσα (φωτο, βιντεο)

Προς τιμήν της επετείου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε την έκδοση συλλεκτικού ασημένιου νομίσματος για τα μαρτυρικά χωριά

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαΐου, γράφτηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ο πιο λαμπρός επίλογος των εκδηλώσεων για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, όπου η επίδειξη του F16 αποτέλεσε το θέαμα που “έκοψε” την ανάσα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών και τοπικών φορέων αλλά και πλήθους κόσμου που έδωσε το παρών για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό γεγονός.

Ως είθισται, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια, αντιπρόσωποι των συμμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και πολιτικοί και τοπικοί φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των Πεσόντων. Ακόμη, τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη μάχη της Κρήτης.

Από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, ενώ το παρών έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Χανίων, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής, «οι αγώνες, οι θυσίες και τα κατορθώματα των οπλισμένων και άοπλων ηρώων που συμμετείχαν στο τόσο σπουδαίο έπος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι σπουδαίες πράξεις ανδρείας και αυτοθυσίας τους, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν».

«Η επέτειος των 83ων ετών από τη Μάχη της Κρήτης, συμπίπτει φέτος με γεγονότα που ταλανίζουν την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας οδυνηρές μνήμες και έντονη ανησυχία για το μέλλον[…] Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να ανατρέξει σε υψηλά ιδανικα και να αναζητήσει καθοδήγηση στο παρελθόν για να κατανοήσει τη σημασία των μεγάλων αγώνων», ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, ανέφερε για τη Μάχη της Κρήτης πως «οι πρωταγωνιστές της κατάφεραν να καταγραφεί ως μία μάχη ορόσημο για την έκβαση του Δεύετερου Παγκοσμίου Πολέμου και φυσικα ως η “παραδοξότερη μαχη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου” όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι ιστορικοί της».

Προς τιμήν της επετείου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε την έκδοση συλλεκτικού ασημένιου νομίσματος για τα μαρτυρικά χωριά.

Τέλος, η Υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «μία μάχη – σύμβολο της ανδρείας, της αντίστασης και της αδούλωτης ψυχής του κρητικού λαού», ενώ χαρακτήρισε τη Μάχη της Κρήτης μία «συλλογική θυσία με απόλυτα αλτρουιστικά χαρακτηριστικά, η οποία έμελλε να γίνει φάρος και πυξίδα για τους υποδουλωμένους Έλληνες αλλά και τους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 της ομάδας «ΖΕΥΣ» :

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

21η Απριλίου 1967: Η μαύρη επέτειος της Χούντας

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, η Χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Διακόπηκαν έτσι αφενός η δύσβατη πορεία κοινωνικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αφετέρου η σύγκλιση της χώρας με τη

Υποθηκοφυλακεία: Από τον Καποδίστρια στο «γρηγορόσημο»

Δημήτρης Αθηνάκης Εξακόσια εκατομμύρια σελίδες. Χιλιάδες φάκελοι, μέχρι και στις τουαλέτες. Διπλοεγγραφές, τριπλοεγγραφές και, ορισμένες φορές, επί δεκαπέντε. Χαρτάκια στις εισόδους για τη σειρά. Αναμονή ετών και δεκαετιών. Δικαστήρια. Και ξανά δικαστήρια. Τα 392 καταργηθέντα υποθηκοφυλακεία, που αντικαταστάθηκαν από το Κτηματολόγιο, κληροδοτούν

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα. Πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για

Ναυτιλία: Ποιός πληρώνει τελικά τα τέλη;

Στη «δύνη» των τελών βρίσκεται όπως όλα δείχνουν για το τρέχον έτος το παγκόσμιο εμπόριο. Οι συζητήσεις για την επιβολή λιμενικών τελών σε πλοία που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ δεν έχουν τελεσιδικήσει καθώς αναμένεται η τελική απόφαση επί της προτάσεως του

Μετάβαση στο περιεχόμενο