Χανιά: Επιτακτική η άμεση απομάκρυνση των τμημάτων του μισοβυθισμένου πλοίου “Απόλλων Κ” (εικόνες, βίντεο)

Έκτακτη συνεδρίαση της λιμενικής επιτροπής για το «Απόλλων Κ» – Θαλάσσια ρύπανση καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Αγίας Ρούμελης

Την ίδια στιγμή, η τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης ζητά άμεση απομάκρυνση του κατεστραμμένου πλοίου, θέτοντας θέμα θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πλοίο είχε προσαράξει στη θέση Μασχάλη ,δυτικά του λιμανιού της Αγίας Ρουμέλης από τον περασμένο Ιούνιο και παρά την άμεση παρέμβαση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 100.000 ευρώ από ιδίους πόρους για την ανέλκυση του, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγο γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Οι ιδιοκτήτες του πλοίου – το οποίο δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ναυαγίου – δεν μερίμνησαν για την απομάκρυνση του ενώ οι τεχνικές διαδικασίες και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ακολούθησαν από τον αρμόδιο φορέα, απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Βιριράκη, μετά από την άκαρπη πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανέλκυση, άρχισαν επαναληπτικές διαδικασίες και εγκρίσεις για διάλυση-τεμαχισμό του πλοίου , με εμπλοκή στο νομικό -ιδιοκτησιακό καθεστώς ,αφού ήταν υποθηκευμένο. Δεν υπήρχε όμως συνεργασία με τους εμπλεκομένους και ήταν αδύνατον να βρεθούν τα ζητούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά για την άδεια διάλυσης του. Ούτε ο εισαγγελέας στον όποιο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μπόρεσε να δώσει λύση στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Οι νομικές διαδικασίες και οι προθεσμίες ειδοποιήσεων – εξώδικων προσκλήσεων του νόμου 2881 στους εμπλεκομένους ιδιοκτήτες, εκπνέουν τις επόμενες μέρες.

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης είπε στη Νέα Κρήτη ότι ο δήμος μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης κ. Γιάννη Τζατζιμάκη, είχαν απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε η προσάραξη, στις αρχές καλοκαιριού, στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων ο οποίος με τη σειρά του κινήθηκε ακόμη και πέραν των υποχρεώσεων του.

«Από τον περασμένο Ιούνιο είχε απομακρυνθεί το 80% των καυσίμων του πλοίου. Όμως σίγουρα υπάρχουν υπήρχαν υπολείμματα στις μηχανές, στη γέφυρα και αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχει οσμή πετρελαίου» τόνισε ο κ. Τζατζιμάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη τα επόμενα βήματα να γίνουν το συντομότερο δυνατόν σημειώνοντας ότι η Αγία Ρουμέλη παρά τη συνεισφορά της στα κρατικά έσοδα λόγο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, δεν τυγχάνει των ανάλογων ανταποδοτικών και του ενδιαφέροντος του κράτους.

Την ευθύνη για την εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απόλλων Κ ” ανέλαβε με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης ζητώντας μάλιστα δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους της Αγίας Ρουμέλης.

«Ως πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μιας κρατικής υπηρεσίας την όποια νομίμως εκπροσωπώ, εκφράζω την θλίψη και την απογοήτευση μου για την άσχημη εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απόλλων Κ ” στην Αγία Ρουμελη. Αναλαμβάνω προσωπικά όλη την κρατική ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα και κυρίως για την παθογένεια της ισχύουσας νομοθεσίας ,την όποια δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε κατά γράμμα» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ο κ. Βιβιράκης.

Η δημοτική αρχή των Σφακίων πάντως αλλά και η τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης αναγνωρίζουν ότι από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου και προσωπικά από τον πρόεδρο Δημήτρη Βιριράκη έγιναν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την ανέλκυση του πλοίου που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα λόγο γραφειοκρατίας. Πλέον απαιτούν τον καθαρισμό και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγορεύσεις σε περιοχές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Σαρωνικού στο πλαίσιο κολυμβητικών αγώνων 2024

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ανακοινώνεται: 1.Η απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού το Σάββατο 25-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 19:00 και την Κυριακή 26-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 12:00 στη θαλάσσια περιοχή που εσωκλείεται από τις κάτωθι συντεταγμένες: Α:

Εντοπισμός και διάσωση 78 ατόμων σε περιοχή της Μονεμβασιάς

Αλλοδαποί στην παραλία “Δριμίσκος”, κοντά στην περιοχή Κιπαρίσσι της Μονεμβασιάς, βρέθηκαν, μετά από ενημέρωση που είχε το ‘Α Λιμενικό Τμήμα της Μονεμβασιάς. Στο σημείο, μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και εντόπισαν 78 άτομα. Απ’ αυτά, 51 είναι άνδρες,

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόεδρος ο Γιώργος Προκοπίου και Διευθύνων Σύμβουλος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μονοπρόσωπη ΑΕ, που θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις των πρώην Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Προκοπίου πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής, και Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρώην υπουργός και

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε ξανά τη χώρα του ο Μίτσκοσκι

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε τη χώρα του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους πολίτες, με αφορμή την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. “Εκ μέρους μου και εκ μέρους του VMRO-DPMNE, συγχαίρω

Μετάβαση στο περιεχόμενο