Χίος: Εννέα πλοία από έξι ενορίες συμμετείχαν στα Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια

Με τη συμμετοχή 4 μεγάλων πλοίων, άνω των 5 μέτρων, και 5 μικρών, πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Βαπορακιών στη Χίο.

Μετά την πανδημία, που το έθιμο έγινε διαδικτυακά, τα βαποράκια διαγωνίστηκαν σε μια κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Βουνακίου.

Στην όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες του προσφυγικού Σωματείου «Φάρος Βαρβασίου» και του Δήμου Χίου που αθλοθέτησε το διαγωνισμό, συμμετείχαν πλοία από 5 ενορίες της πόλης της Χίου, καθώς και από το χωριό Καρυές.

Η κριτική επιτροπή ανέδειξε πρώτο το θωρηκτό «Παναγία Λέτσαινα» από την ομώνυμη συνοικία της πόλης.

Τη 2η θέση και 1η στα παινέματα κατέλαβε η φρεγάτα «Λήμνος» από την Αγία Παρασκευή Καστέλλου. Την 3η θέση το υποβρύχιο «Παπανικολής» από τον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου και την 4η θέση το θωρηκτό «Άγιος Γεώργιος» από τη συνοικία του Κάστρου.

Στα μικρά σκάφη συμμετείχαν ομάδες παιδιών από τις ενορίες Παναγιά Βοήθεια, Παναγία Λέτσαινα, Κάστρο με 2 συμμετοχές και το χωριό Καρυές.

Ξεχώρισαν οι λεπτομέρειες στις κατασκευές και η προσθήκη ηλεκτρικών συστημάτων που έδιναν κίνηση  σε διάφορα μέρη των πλοίων.

Στα παινέματα που ακούστηκαν από τα πληρώματα των βαπορακιών κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα, ο πόλεμος, η ακρίβεια, όπως και το θέμα της Κιβωτού ( με την ευχή να μην είναι αληθή όσα καταγγέλλονται ). Ενώ δεν έλειψαν τα δίστιχα, επαινετικά ή δεικτικά, με πρωταγωνιστές τους αιρετούς και με αναφορά στις προσεχείς εκλογές.


Η πολύ σημαντική δουλειά του σωματείου που ανέλαβε τη διοργάνωση, του Φάρου Βαρβασίου, έδειξε και πόση αγάπη υπάρχει σε πολλές συνοικίες για το έθιμο. Δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στην παρουσίαση των βαπορακιών τους.

Ενώ για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε η ανάγκη αυτά τα σκαριά να μπορούν να παρουσιάζονται μόνιμα σε κάποιο εκθεσιακό χώρο μαζί με την ιστορία του πολεμικού ναυτικού αλλά και της Χιώτικης ναυτιλίας.

Μετά την πλατεία τα πληρώματα των βαπορακιών πήγαν στις γειτονιές όπου συνέχισαν με τα κάλαντα, έτσι όπως θέλει το έθιμο, πριν την αλλαγή του νέου χρόνου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει για το μεταναστευτικό

H στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική ενόψει της επετείου ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24.2.2022), η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πληθωριστική –

Κωνσταντακόπουλος: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την Costamare – Καθαρά κέρδη $523 εκατ.

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της μέχρι την… επόμενη ήταν το 2022 για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Costamare συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου. Με ένα στόλο 117 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 45 πλοίων ξηρού χύδην φορτίου, η εταιρεία δημιούργησε καθαρά κέρδη άνω των 523 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει το ακριβότερο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου – Κοστίζει $286,1 εκατ.

Η έρευνα της ValueVessels για την ελληνόκτητη ναυτιλία περιέχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός στόλος κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των πλοίων όσο και για τη συνολική αξία, που περιλαμβάνει 4.709 πλοία ενεργά και υπό παραγγελία και συνολική αξία 152,69 δισ.

Το δώρο του Ωνάση στον «γάμο του αιώνα» ταξιδεύει στα νησιά Γκαλάπαγκος

Ήταν το μεγαλειώδες γαμήλιο δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση προς τον πρίγκιπα Rainier και την Grace Kelly, που παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου του 1956 στο Μονακό – ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ο γάμος του αιώνα», με λίστα καλεσμένων που περιλάμβανε από